Hopp til innhold

– Israels ambassade bør få bli i Parkveien

Krfs Hans Olav Syversen mener Oslo kommune bør la Israel få beholde ambassaden bak slottet.

Israels ambassade og Hans Olav Syversen

Hans Olav Syversen mener Israels ambassade bør beholde muren og lokalene i Parkveien i Oslo.

Foto: Scanpix

– Jeg går av og til forbi ambassaden, og jeg synes kommunen overdriver. Ambassaden fungerer godt i nærmiljøet, så jeg synes den bør få bli der den er, sier Hans Olav Syversen.

Oslo kommune vil ikke lenger ha ambassaden i Parkveien fordi de har satt opp en sikkerhetsmur på eiendommen. Muren går rundt ambassaden, men er i strid med reguleringsplanen i området.

– Å kalle det en mur er overdrevet. Når det fungerer såpass godt synes jeg den burde være der. Som nasjon og hovedstad har vi ansvar for å ivareta ambassadene, sier Syversen.

Finner ikke nye lokaler

Ambassaden har i lang tid forsøkt å finne nye lokaler. 22 mulige eiendommer har blitt vraket av frykt for blant annet terror.

For eksempel har de utelukket to lokaler i Drammensveien fordi de lå for tett på den iranske ambassaden, selv om Irans ambassade ligger flere kvartaler unna.

Også en rekke andre eiendommer er vraket, enten fordi de er for dyre eller fordi sikkerheten også der er for dårlig.

– Jeg håper norsk UD i samarbeid med Oslo kommune prøver å finne en løsning som fungerer for både nærmiljøet og for ambassaden, sier Syversen.

Kan søke om utsettelse

Israels ambassade kan søke kommunen om å forlenge fristen til å finne nye lokaler. Men byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen understreker at sikkerhetsmuren skal bort uansett, senest i 2015.

– Det er en dispensasjon fra en bevaringsregulering, og muren er ikke i tråd med den reguleringen, sier Fredriksen.

Hans Olav Syversen støtter forslaget om å flytte ambassaden ut av sentrum hvis det er mulig.

– Men da må de jo finne noen som er villige til å leie ut. Det virker som ambassaden har vanskelig for å finne et annet sted, og da synes jeg Oslo kommune burde få la dem bli i Parkveien.