Hopp til innhold

Krever skyhøyt erstatningskrav

Dommen mot svindelfrikjente Harald Langemyhr blir stående. Nå varsler forsvareren hans betydelig erstatningskrav mot Oslo kommune og staten.

Forsvarer Ellen Holager Andenæs og Harald Langemyhr

Forsvarer Ellen Holager Andenæs og Harald Langemyhr i tingretten.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Tirsdag ettermiddag ble det klart at påtalemyndigheten ikke anker dommen mot byggherre Harald Langemyhr.

Langemyhr ble frikjent for svindel mot Oslo kommune i Oslo tingrett i januar.

Forsvareren hans Ellen Holager Andenæs er ikke overrasket over at dommen blir stående.

– Jeg synes ikke det kommer som et sjokk. Etter min erfaring med saken synes jeg det er ganske opplagt at den ikke ville bli anket, sier Andenæs.

– Vil Langemyhr nå reise erstatningskrav?

– Det kan du være helt sikker på at han vil. Det blir et ganske betydelig erstatningskrav både mot Oslo kommune og mot staten. Han har jo lidd et stort økonomisk tap i anledning forfølgelsen av han.

Tror ikke de vil vinne i lagmannsretten

Harald Langemyhr var tiltalt for å ha svindlet Oslo kommune for 18,4 millioner kroner ved å ta betalt for mer arbeid enn det som ble utført.

Han var også tiltalt for grove brudd på arbeidsmiljøloven, men ble i Oslo tingrett frikjent for alle bedragerianklager mot Oslo kommune.

– Påtalemyndigheten har bestemt seg for ikke å anke Langemyhr-saken. Etter å ha gjennomgått sakens dokumenter og lest dommen grundig, så har jeg funnet ut at det ikke er grunnlag for å anke, sier førstestatsadvokat Olav Helge Thue.

Årsaken er at Thue ikke tror de vil nå frem i lagmannsretten.

Mente bevismaterialet var for dårlig

I 2008 avdekket Arbeidstilsynet kritikkverdige forhold i Langemyhrs firma. Under arbeidene med Økern sykehjem og Sinsen barnehage skal polske arbeidere ha arbeidet altfor mye for altfor lav lønn.

Etter omfattende etterforskning ble Harald Langemyhr tiltalt for å ha svindlet Oslo kommune ved å ta betalt for mer arbeid enn det som ble utført.

Oslo tingrett slo fast at retten ikke kunne se at det er ført bevis for at byggherren ble bedratt av Harald Langemyhr, verken for arbeid knyttet til utvendig betong, innvendige pussarbeider eller rehabilitering av taket ved sykehjemmet.

Retten mente at politiet på et tidligere tidspunkt burde innsett at bevismaterialet rundt bedragerianklagene ikke kunne lede til en fellende dom.