Hopp til innhold

Risikerer tvangsmulkt på en million daglig

Oslo universitetssykehus står i fare for å få daglige bøter på én million kroner om de ikke vedtar en vedlikeholdsplan for sine bygninger, arbeidslokaler og inneklima.

Ullevål universitetssykehus i Oslo

Universitetssykehuset i Oslo må sette sammen en godkjent veldikholdsplan for unngå store dagbøter.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Denne planen må være på plass innen 1. mars neste år for å unngå bøtene fra Arbeidstilsynet.

– Tilstanden for enkelte bygninger og arbeidslokaler og inneklimaet i deler av Oslo universitetssykehus gjør at Arbeidstilsynet er bekymret for ansattes helse- og arbeidsmiljøforhold, uttaler avdelingsleder i Arbeidstilsynet Oslo, Pål H. Lund.

Stikkprøver i juli

Kravet kommer etter at Arbeidstilsynet gjennomførte stikkprøver ved sykehuset i juli og fant forhold knyttet til teknisk tilstand, fukt, manglende ventilasjon og belastende ergonomiske forhold.

LES OGSÅ: Fornøyde ansatte på Oslo universitetssykehus

– Selv om arbeidsgiver i årevis har vært kjent med at enkelte bygningers tilstand er til dels meget dårlig har helt nødvendig vedlikehold de siste årene stoppet opp, sier Lund.

Et halvt år etter at Arbeidstilsynet påpekte manglene overfor universitetssykehuset, ser de seg nå nødt til å sende en påminnelse.

– For å sikre at helseforetaket nå tar sitt arbeidsgiveransvar for ansattes arbeidsmiljø på alvor finner vi det nødvendig å varsle tvangsmulkt som pressmiddel for å få fortgang i arbeidet, sier avdelingsleder Pål H. Lund.

Kjører egen prosess

Universitetssykehuset og de tillitsvalgte har nå frist til 19. desember for å komme med kommentarer til varselet om tvangsmulkt.

LES OGSÅ: Få OUS-ansatte tror på fusjonen

Dersom de ikke kommer med innsigelser eller nye opplysninger før fristen, vil det bli fattet et vedtak om å innføre dagbøter.

Universitetssykehuset uttaler at de er i gang med arbeidet rundt en vedlikeholdsplan, som de ønsker å kombinere med sykehusets arealplan og strategiske langtidsplan.

Saken er planlagt som tema ved Arbeidsmiljøutvalget ved sykehuset over jul, og styrebehandles 16. februar.

– Vår plan er jo å legge frem en helhetlig arealplan for styret 16. februar, og sånn sett er dette helt i tråd med vår egen prosess. Det har hele tiden vært viktig for oss å følge dette godt opp, sier konst. adm. dir. Jan Eirik Thoresen.