Hopp til innhold

– Unødvendig å evakuere skolene

Selskapet som importerer brannslukningsapparatene som brukes i en del Oslo-skoler, mener det var en overreaskjon å stenge skolene.

Video Pressekonferanse om evakuering ved alle skoler i Oslo

VIDEO: Under en pressekonferanse torsdag forklarte administrerende direktør Rigmor Hansen i Undervisningsbygg at de ikke ble gjort oppmerksom på feilen før onsdag.

Et CO2 brannslukningsapparat av den typen som førte til stenging av flere Oslo-skoler torsdag.

Dette er en type brannslukningsapparat som Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern har trukket tilbake. Ventilen i apparatet kan bli skutt opp i taket hvis de henger på veggen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Samtlige skoler i Oslo har i dag måttet stenge eller evakuere rom med brannslukningsapparater som inneholder karbondioksid på grunn av fare for sikkerheten.

En svakhet i materialet som blir brukt i ventilene kan føre til at ventilen blir skutt i taket hvis apparatet står på gulvet eller henger på veggen.

– I verste fall kan ventilen poppe av apparatet ved høyt trykk, og hvis ventilen flyr av kan det høye trykket medføre alvorlige personskader, sier produktsjef Frank Willy Ottesen i GBPM Nordic til NRK.

Selskapet importerer brannslukningsapparatene av typen Housegard, ett av de to DSB meldte om feil på 24. august i år.

Ottesen sier at det ikke er noen fare for eksplosjon.

– Overreaksjon

Tyco Fireprotection Products importerer den andre typen brannslukningsapparater det ble meldt feil på, Skuteng.

Ifølge selskapets administrerende direktør Lars Eliassen var aksjonen ved samtlige Oslo-skoler i dag unødvendig.

– Vi vurderte ikke situasjonen som akutt. Evakueringen var ikke nødvendig, det var en overreaksjon, sier Eliassen til NRK.

– Det er som hvis en bilprodusent oppdager feil på bremsene på en bil, og kaller tilbake bilene. Da er det noe som skjer gradvis, og ikke sånn at alle bilene umiddelbart må stoppe langs veien, sier han.

Feilen gjelder hos 2 kg og 5 kg CO2 slokkere, som er omsatt i perioden januar 2006 til april 2011.

Det er solgt ca. 94.000 apparater i Europa, hvorav ca. 8360 i Norge. Svært få av apparatene har blitt solgt direkte til forbrukere i Norge. Av de 94.000 apparatene som er solgt i Europa, er det kun funnet feil ved tre eller fire stykker.

– Ikke akutt

– Vi har kjøpt produktene fra en produsent i Tyskland, og vi ble informert om problemet i sommer. Etter den tid har vi hatt tett kontakt med DSB, fulgt alle instrukser og informert vårt servicenettverk om hvordan apparatene skal byttes ut, sier Ottesen i GBPM Nordic.

Han støtter Eliassen og mener imidlertid ikke situasjonen var veldig dramatisk.

– Vi har fått beskjed fra produsenten om at utbyttinga skal skje ved årlige kontroller av denne type utstyr. Vi har ikke oppfattet at det er noe akutt behov for å bytte apparatene umiddelbart, sier Ottesen.

– Det har ikke vært ulykker med våre apparater, men i Europa har det vært noen få tilfeller.

– Skal grave oss ned i saken

Under en pressekonferanse torsdag forklarte administrerende direktør Rigmor Hansen i Undervisningsbygg, at de ikke ble gjort oppmerksom på feilen før onsdag.

– Vi ble gjort oppmerksom fra vår serviceleverandør om dette i går. Nå skal vi grave oss ytterligere ned i denne saken, sier hun.

Hun vil ikke si noe om hvorfor det tok så lang tid før de ble varslet. Allerede 24. august gjorde Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap oppmerksom på feilen.

– Alarmerende fare

Hansen sier Utdanningsetaten og Undervisningsbygg valgte å be Oslo-skolene enten sende elevene hjem eller omorganisere undervisningen torsdag som en føre-var-handling.

– Det har ikke vært grunn til bekymring, men vi tar situasjonen veldig alvorlig. Sikkerheten for elevene har vært det viktigste, sier Hansen.

Kjell Rikard Andersen, beredskapssjef og assisterende direktør i Utdanningsetaten, sier tiltaket er høyst midlertidig og gjøres for å være føre var.

Men han kaller faren for eksplosjon for alarmerende.

– Faren var såpass alarmerende at vi ikke ville ha det på samvittigheten hvis noe skulle skje, sier han.

Ingen i Bergen, Trondheim og Stavanger

Etter det NRK kjenner til, skal det være vel 800 apparater av denne typen i Oslo-skolen.

Bergen kommune opplyser til NRK.no at de ikke har denne typen apparater. Det samme gjelder for Trondheim og Stavanger.

– Vi er akkurat ferdig med å sjekke alle skoler og sykehjem i Trondheim, og vi har ikke noen av disse modellene, sier avdelingsleder for drift i Trondheim Kommune Torbjørn Thoresen til NRK.no.

– Kommunen har ikke kjøpt apparater av de aktuelle typene, sier Helge Svendsen, bygningsansvarlig i Stavanger eiendom til kommunens nettsider.

Informasjonssjef Marius Iversen i Private barnehagers landsforbund sier de tok kontakt med DSB og leverandørene da de ble informert om saken gjennom media.

– Det er mulig at disse apparatene finnes hos våre medlemsbarnehager, men det har vi ingen oversikt over.

– Vi støtter oss til rådene fra DSB og leverandørene om at det ikke er behov for å evakuere. Men vi vil sende ut beskjed til våre medlemmer for å orientere om situasjonen og sjekke om de har disse apparatene, sier Iversen til NRK.no

Møter på skolen fredag

Utdanningsetaten i Oslo ga torsdag kveld beskjed om at alle elever skal møte til vanlig tid fredag.

Etaten har startet med en fortløpende oppdatering av klarerte skoler på sitt nettsted.

Oppdateringen skjer cirka hver time, og den siste er planlagt klokka 6 fredag morgen.

Adnan Adam, her sammen med pappa Adam Kojo, ved Møllergata Skole i Oslo

Adnan Adam, her sammen med pappa Adam Kojo, ved Møllergata Skole i Oslo, måtte evakuere skolen torsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX