Hopp til innhold

Frykter privatisering igjen

De ansatte ved Midtåsenhjemmet i Oslo fortviler fordi de nok en gang har fått beskjed om at sykehjemmet skal konkurranseutsettes.

Midtåsenhjemmet i Oslo
Foto: NRK

Oslo kommune overtok sykehjemmet etter Adecco-skandalen, men nå vil kommunene igjen legge sykehjemmet i bydel Nordstrand i private hender.

– Jeg synes det ville være meget tragisk dersom det skjer, sier de ansattes representant i driftstyret Tron-Eilert Holst-Pedersen.

Det er bestemt at fire sykehjem skal konkurranseutsettes. Midtåsenhjemmet fikk for en liten stund siden beskjed om at de skal ut på anbud. Det blir femte gang på åtte år at driften går over i nye hender.

Sykehjemmet var først eid av Nordstrand Menighet deretter Oslo Kommune. Svenske Attendo Care driftet sykehjemmet en stund, deretter tok Adecco over og nå står Sykehjemsetaten for driften.

Beskjeden om at sykehjemmet igjen skal konkurranseutsettes har fått de ansatte til å fortvile.

– Det som skjedde da sykehjemmet ble satt ut på anbud første gang var at mange sluttet i sine stillinger. Det betød av vi mistet mange av våre flinke medarbeidere. Når det gjelder kommersielle driftere så ligger det i sakens natur at de ønsker å tjene penger på konkurranseutsettingen, sier Holst-Pedersen.

Han frykter at de igjen vil miste flinke medarbeidere.

Frykter dårligere tilbud og lavere lønninger

I tillegg mener Holst-Pedersen at en konkurransutsettning vil føre til dårligere lønninger, pensjonsordninger og tilbud til beboerne. Og han får støtte av SVs Marianne Borgen.

– Jeg vil at Oslo Kommune skal ta ansvar for en god drift av sykehjemmene i Oslo. Det bør de gjøre ved å selv ta ansvar for den videre driften av Midtåsenhjemmet. For å skape forutgibarhet og ro for de ansatte, men også for å sikre kvaliteten. For det er klart at det å skifte arbeidsgiver og drifter hele tiden skaperarbeidsgiver skaper uro og dårlig kvalitet, sier Borgen.

Ønsker privat samarbeid

Men sosialbyråd Anniken Hauglie mener det er fordeler ved å konkurranseutsette sykehjem.

- Vi ønsker å invitere alle gode krefter inn i den kommunale tjenesteproduskjonen. Vi har mange års erfaring med private aktører. Vi opplever at det samarbeidet er godt og at det bidrar til mangfold i tjenesten. Vi ser ingen grunn til at kommunen skal drive alt, sier Hauglie.

Men hun sier at det ikke er sikkert at Midtåsenhjemmet skal konkurransutsettes til tross for at de ansatte har fått beskjed om det.

– Nå synes jeg det er naturlig å gå igjennom alle sykehjemmene vi har. Og så får sykehjemsetaten bestemme hvilke sykehjem som er best egnet til konkurranseutsetting. Det er ikke bestemt hvilke sykehjem som skal på anbud ennå, sier Hauglie.

Det synes imidlertid ikke Holst-Pedersen er godt nok.

– Uansett hva som skjer med Midtåsenhjemmet så er det fire sykehjem som er planlagt konkurranseutsatt i 2012. Jeg tror ikke konkurranseutsetting er veien å gå, avslutter Holst Pedersen.


Les også: