Hopp til innhold

– En tabbe å droppe lærlinger

Argumentene fra sykehusene i Oslo og Akershus for ikke å ta inn lærlinger holder ikke, mener fagansvarlig for lærlingordningen på Stavanger universitetssykehus.

Ullevål sykehus

Hverken Oslo universitetssykehus eller A-hus tar imot helsefagarbeiderlærlinger. Det kommer de til å angre på, tror Fagforbundet.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Oslo universitetssykehus mener blant annet at det blir for dyrt med lærlinger. Erfaringene fra Stavanger viser derimot at det lønner seg å ansette helsefagarbeiderlærlinger på sykehusene.

– Hos oss så har vi valgt å se på helsefagarbeiderlærlingene som en ressurs, sier Svanhild Gaupås fagansvarlig for lærlingordningen på Stavanger universitetssykehus.

– Må komme i økonomisk balanse

Stavanger universitetssykehus har til en hver tid 50 lærlinger fra helsefagarbeiderutdanningen.

Sånn er det ikke i Oslo og Akershus. Til tross for at det er et krav fra Helse Sør-Øst at sykehusene skal åpne dørene sine for lærlingene, har ikke Oslo universitetssykehus og Ahus en eneste helsefagarbeiderlærling.

– Vi har vært igjennom en stor omorganiseringsprosess. Nå prioriterer vi å komme i økonomisk balanse. Når vi har kommet litt lenger kan det godt hende at vi gjør som Stavanger, men vi er ikke der nå, sier fagleder for fag- og pasientsikkerhet på Ullevål sykehus Sissel Haavaag.

Informasjonsdirektør for Akershus universitetssykehus Geir Linjem sier det ikke er økonomiske grunner som gjør at de ikke har tatt inn lærlinger, men at de nå vurderer å åpne opp for ordningen.

Artikkelen fortsetter under videoen

Lærlinger, helsefag

Mener lærlingene er nyttige

Men Gaupås mener at lærlingene er en mye større ressurs enn en byrde.

– Etter kort tid har de opparbeidet seg ferdigheter, og de kan i aller høyeste grad gjøre nytte for seg, sier Svanhild Gaupås.

Men selv om lærlingene kan være nyttige, vil de bli for dyre, mener Haavaag.

– Dersom man velger å ta opp lærlinger, så må vi også gi dem lønn i læretiden. De vil utløse en økonomisk ramme.

Gaupås mener på sin side at lærlingene ikke er et økonomisk problem.

– De har 30 prosent lønn det første halve året, og da er de rimelig billige. Etter et halvt år har de gode forutsetninger for å delta i et normalt avdelingsarbeid.

– Vil angre

Statistikker viser at vi innen 2030 vil trenger 40 000 nye helsefagarbeidere. Wenche Skorbakk i Fagforbundet tror sykehusene i Oslo og Akershus gjør en tabbe ved å ikke åpne opp for lærlingene.

– Jeg tror de i fremtiden vil angre på at de ikke har tatt inn lærlinger. Det kommer til å bli en naturlig arbeidskraft i fremtidens sykehus, hvis man ser på oppgavefordeling og behov for personell.