Hopp til innhold

Stuepiker arbeidet for luselønn

Stuepiker har jobbet syv dager i uken for 41 kroner timen, på Best Western Kampen hotell i Oslo.

Stuepike

Arbeidstilsynet har gitt en frist til 9. september for at det skal bli orden i arbeidsforholdene på hotellet. Illustrasjonsfoto.

Foto: Ill.foto:Terje Bendiksby / Scanpix

Ifølge stuepikene skal lønna ha ligget på mellom 41 og 58 kroner timen, mens minstelønnen for renholdsarbeidere er 151, 67 kroner.

Eieren av hotellet har formelt sett satt ut jobben til et litauisk selskap som igjen engasjerer kvinner med enkeltmannsforetak til å jobbe for seg. Dette godtar ikke Arbeidstilsynet, som fant en rekke brudd på arbeidsmiljøloven ved hotellet, skriver Aftenposten.

De betrakter litauerne som ansatte i det litauiske selskapet og skal derfor nyte godt av norske regler på området.

Les også:

Ikke ulovlig

Det er ikke ulovlig å betale en lønn som ligger på rundt en tredjedel av norsk minstelønn.

Fra første september blir det annerledes.

Da innføres allmenngjøringsprinsippet i renholdsbransjen, som betyr at renholdere skal ha en minstelønn for tariffområdet som nå ligger på 151, 67 kroner i timen.

Frist til september

De litauiske stuepikene jobbet hele tiden, og hadde liten informasjon om hva som er normal lønn i Norge forteller Arbeidstilsynet til Aftenposten.

Alle de ansatte var i Norge på tre måneders visum og det kommer fram i rapporten fra Arbeidstilsynet at de arbeidet ni timer om dagen, syv dager i uka, noe som er et brudd på arbeidsmiljøloven.

Arbeidstilsynet har gitt en frist til 9. september for at det skal bli orden i arbeidsforholdene.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo