Hopp til innhold

– Bare flaks at jeg kom meg unna

Det sier Josefa Martorell. Hun er én av 208 som har vært innom voldtektsmottaket i Oslo hittil i år.

- Bare flaks at jeg kom meg unna

Det var naboene som reddet Josefa Martorell.

Foto: Mats Sparby / NRK

Minst en gang om dagen blir voldtektsmottaket på legevakten i Oslo oppsøkt av folk som utsettes for voldtekt i hovedstaden og tallene øker.

Så langt i år, har 208 personer vært innom mottaket.

Josefa Martorell er voldtektsoffer nr. 193. Hun slapp unna med blåmerker og en sprukket leppe.

– Jeg synes det er veldig trist at det har skjedd så mye i Oslo i det siste. Det er håpløst, sier hun.

Naboene ble redningen

Martorell hadde vært på fest på Grünerløkka og gikk hjemover alene. Et kvartal unna leiligheten merket hun at en fremmed mann fulgte etter henne. Da hun stoppet utenfor leiligheten sin, ba hun mannen om å gå. I stedet tok han rundt henne og prøvde å kysse henne. Martorell kom seg løs og løp mot naboleilighetene. Gjerningsmannen tok henne igjen, men da begynte hun å rope. En nabo hørte skrikene hennes, og kom ut på balkongen sin. Da slapp den ukjente mannen henne og løp vekk.

– Jeg husker at jeg hørte stemmer fra flere av terrassene som ropte kom opp hit, vi kan hjelpe deg og lignende. Så hørte jeg at den ene naboen sa: jeg kommer ned nå og hjelper deg. Da bare knakk jeg sammen og begynte å gråte, forteller Martorell.

– Hva tror du gjorde at du kom deg unna?

– Litt rasjonell tekning fra min side. Så var det flaks at han ikke var så stor. Han var normal størrelse og slank. Også har jeg kanskje litt muskler også? Så er det adrenalin, og egentlig litt flaks, tror hun.

Martorell forteller at et slikt overfall var hennes største frykt. Hun tror hun ikke er alene om å ha denne frykten. Hun er heller ikke alene om å ha blitt utsatt for overfallsvoldtekter.

Dobbelt så mange

Politiet i Oslo har fått inn 19 anmeldelser av overfallsvoldtekt eller forsøk på voldtekt i løpet av første halvdel i år. Det er nesten dobbelt så mange som på samme tid i fjor.

Også voldtektsmottaket ved legevakta i Oslo opplever en økning i antall pasienter, forteller fungerende direktør Jon Ørstavik.

– I år har vi hatt 208 i første halvår. I 2010 var det 196.

Han tør ikke å si om det høye tallet har noen sammenheng med voldtektsbølgen som har herjet i Oslo den siste tiden.

Josefa Martorell har anmeldt overfallet, men mannen som forsøkte å voldta henne er fremdeles på frifot. Hun er redd for å møte ham tilfeldig på gata i Oslo.

– Jeg har hatt et par tilfeller der jeg har trodd jeg har sett han og fått hjerte i halsen. Det føles ikke noe bra.

Martorell nekter å la overfallet prege henne.