Hopp til innhold

- Uten barnehageplass, gå til sak

Foreldrene i Bærum som ikke får barnehageplass til høsten, kan gå til sak mot kommunen. Det mener statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Barnehage

Det er hard kamp om plassene i barnehagene i Bærum. Foreldre som ikke får plass, kan gå til sak mener statssekretær i Kunnskapsdepartementet. (Arkivfoto)

Foto: NRK

– Bærum kommune må svinge seg rundt sånn at de får skaffet fram disse plassene. Ellers risikerer Bærum å bli den første kommunen med et storstilt brudd på retten til barnehageplass. Jeg går ut fra at kommunen vil forsøke å unngå å komme i den situasjonen, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet Lisbet Rugtvedt.

– Må ha buffer

Mellom 200 og 300 barn står fortsatt uten plassene de ifølge loven har krav på, fordi kommunen har beregnet utviklingen i folketallet feil.

Les også: Har feilberegnet barnehagebarna

Statssekretær Lisbet Rugtvedt (SV)

Lisbet Rugtvedt (SV) statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

–Kommunene bør jo operere med en viss bufferkapasitet sånn at de kan tåle at det blir noe svingninger i befolkningen. Her har noe i planleggingen svikta, sier Rugtvedt.

Foreldre må ta saken

Hun mener foreldre kan gå til sak mot kommunen om de ikke får barnehageplass.

– Det er sånn i dag at foreldre har en juridisk rett til å få en barnehageplass etter en viss ventetid. Ennå har vi ikke sett kommuner som har gått på store brudd på denne retten, men hvis så skulle skje så er det foreldrene som kan ta videre skritt mot kommunen, fortsetter hun.

Hun legger hun til at departementet nå vil følge med på utviklingen i kommunen ekstra nøye.

– Jeg forutsetter at kommunen gjør det den kan for å få situasjonen under kontroll sånn at alle som har rett til det, får en barnehageplass til høsten, avslutter hun.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo