Hopp til innhold

Truer sykehus med bøter

Helseministeren vil ha bort korridorpasientene på Ahus i Lørenskog.

Nye Ahus

Akershus universitetssykehus i Lørenskog

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Dagbøter er ett av tiltakene som vurderes for å unngå at pasienter ved Akershus universitetssykehus (Ahus) skal havne på gangen igjen. Det sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fra Arbeiderpartiet til TV2.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fra Arbeiderpartiet

Foto: NRK

Fra nyttår tok sykehuset over ansvaret for 160.000 personer i Follo og bydel Alna i oslo, etter at Aker sykehus ble lagt ned. Tirsdag ble det kjent at 27 pasienter hadde tilbrakt natta på gangen.

Les også: Ahus tar over Follo og Alna i dag

- Vi ønsker ikke å ha korridorpasienter. Der er kapasitet på sengeavdelingene på Ahus og da må pasientene slippe å ligge på gangen, sier helseministeren.

Verst skal det være på lungeavdelingen.

– Situasjonen på lungeavdelingen er veldig hektisk og helt uholdbar. Det er altfor mange pasienter på gangen, og slik kan vi ikke ha det over tid, sier Aage Huseby, foretakstillitsvalgt for legene ved sykehuset til Romerikes Blad.

Korridorpasienter

Illustrasjonsfoto

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Han mener situasjonen kunne vært enda verre. Undersøkelser sykehuset har foretatt viser at det hovedsaklig er pasienter fra Ahus sitt gamle nedslagsområde som strømmet til den siste tida.

Både Huseby og tillitsvalgt for sykepleierne, Kai Øyvind Brenden, mener det haster med å få åpnet den nye sengeavdelingen på sykehuset.

Les også: Rapport gir Ahus strykkarakter , Krever forsikringer om Ahus

Sykehusledelsen hadde planlagt for 60 prosent flere pasienter fra nyttår. I stedet har de så langt fått dobbelt så mange, sammenlignet med samme periode i fjor. Ahus-ledelsen mener pasientsikkerheten er godt ivaretatt, og at situasjonen vil bedre seg når 40 nye senger kan åpnes i løpet av februar.