Hopp til innhold

Opptil fem års venting på operasjon

Sykelig overvektige må vente i opptil fem år på operasjon ved Overvektssenteret på Aker sykehus.

Overvektig

2000 henvises til Overvektssenteret hvert år, men det gjennomføres bare 200 operasjoner i året. (Illustrasjonsfoto.)

Foto: Colourbox

Pågangen til senteret er stor og det kan derfor ta lang tid fra pasientene blir henvist av fastlegen sin til de blir operert.

I mars for to år siden ble Hege Sjøeng Schøyen henvist til Overvektssenteret på Aker av fastlegen sin. Her ble hun utredet, fulgt opp av ernæringsfysiolog og deltok på et flere måneder langt kurs for å lære å mestre kampen mot kiloene.
I fjor sommer bestemte hun seg for ta operasjon og fikk dette godkjent av kirurg.

Den lange ventetiden sliter på henne.

I faresonen

Hege Sjøeng Schøyen

Hege Sjøeng Schøyen

Foto: Jens Christian Sundby / NRK

– Det er veldig frustrerende på alle måter. Man klarer ikke å se lyset i tunnelen når man får vite at det er inntil fem års ventetid på noe som burde vært utført i går, sier Hege Sjøeng Schøyen.

Hun er 37 år og har slitt med sykelig overvektig store deler av sitt voksne liv. Hun er i faresonen for blant annet diabetes og høyt blodtrykk.

Tøff hverdag

Hverdagen er tøff på mange måter. Bare det å bevege seg er slitsomt, men mye av belastningen går på hvordan hun føler andre ser på henne.

– Jeg synes det er tøft å være ut i butikker og for eksempel kjøpe klær. En annen ting er å handle mat og det som ikke er sunt, men som de aller fleste har hjemme på lørdagskvelden. Da får jeg mange stygge blikk, sier hun og fortsetter.

– Det virker ikke som om samfunnet klarer å se helt ordentlig på de som er overvektige, men vi er faktisk mennesker med følelser vi også.

2000 henvisninger

På landsbasis sliter 80-100 000 personer med så sykelig overvekt at de kan få behandling. Overvekten regnes ut fra kroppsmasseindeks eller såkalt BMI.


I underkant av 2000 pasienter ble henvist til Overvektssenteret på Aker sykehus i fjor. To av tre ønsker operasjon, men senteret utfører kun 200 inngrep i året.

Ann Steen

Ann Steen

Foto: Jens Christian Sundby / NRK

Operasjonen går i hovedsak ut på å minske mavesekken og sjalte ut deler av tynntarmen. Det gjør at man får et redusert næringsopptak og går ned i vekt, sier seksjonsleder Ann Steen ved Overvektssenteret.

Dødsfall blant de som venter

– Vi ser at ventetiden gjør at mange blir oppgitte og deprimerte. De spiser enda mer og går ytterligere opp i vekt i løpet av ventetiden, sier Steen.

Ventetiden kan også gjøre pasientene sykere, og det har hendt at sykelig overvektige har dødd mens de har ventet på operasjon.

– Om det har direkte sammenheng med overvekten, er vanskelig å si. Men noen av dem har nok hatt fedmerelaterte sykdommer som kan forkorte livet, avslutter Steen.

Se video

Video Står i kø for fedmeoperasjon