Hopp til innhold

På jakt etter månen i Oslo

Total måneformørkelse fikk mange til å følge ekstra nøye med på himmelen i dag.

Blant dem var selvfølgelig astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard, som forsøkte å få øye på en burgunderrødfarget måne fra Ekebergsletta i Oslo.

På jakt etter månen

Knut Jørgen Røed Ødegaard og sønnen Trym stod ute i kulda hele tirsdag morgen, men etter 07.15-tiden viste månen seg aldri igjen.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Dessverre satte tåka en stopper for de fleste som forsøkte å få med seg begivenheten i hovedstaden, også for en lettere frustrert astrofysiker.

Så bra ut

Det så lenge bra ut for Røed Ødegaard og sønnen Trym da de kjørte opp mot sletta ved 07-tiden tirsdag morgen. Månen var godt synlig og skinte klart, og rett før de skulle få på plass både kikkerter og kamera trodde de begge at opplevelsen kunne bli langvarig.

- Klokken 07.15 så vi at månen så vidt begynte å bli formørket, såkalt halvskyggeformørkelse. Dessverre rakk vi aldri å få se den runde og krumme skyggen eller den flotte rødfargen.

Dette gikk vi glipp av

Under en måneformørkelse vil man ofte få se månen i en vakker burgunderrød farge som dette. Det gikk dessverre de fleste glipp av i Oslo tirsdag.

Foto: Arne Danielsen

- Under en formørkelse som denne er det nemlig en unik mulighet for å se at Jorden er rund. Det er svært tydelig å se at jordskyggen er buet.

Men akkurat da det hele for alvor skulle begynne forsvant fru Luna bak skydekket. Enda mer bittert var det å innse at måneformørkelsen utvilsomt var synlig kort fra Ekeberg.

- Ja, skydekket går dessverre som en strek over oss her. Hadde vi bare vært litt lenger østover så hadde vi sannsynligvis sett mer, sier Røed Ødegaard til NRK Østlandssendingen.

Men nå klokken 08.15 håper du at folk andre steder i Akershus og Oslo dropper morgenkaffen og ser hvordan forholdene er der de bor?

- Absolutt. Det er mye blå himmel over oss, så det er utvilsomt mange som kan se dette.

Intet å se

Det hjalp fint lite med både kikkerter og kameraer tirsdag morgen. På Ekebergsletta i Oslo var det uansett utstyr ingen som fikk se måneformørkelsen.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Kort tid til neste gang

Selv om mange måtte vente lenge på dagens måneformørkelse er det grunn til å glede seg over at ventetiden til neste gang blir langt kortere enn sist. Forrige gang månen ble borte i jordens skygge var 21. februar 2008, altså for nesten tre år siden. Denne gangen er ventetiden redusert til et knapt halvår.

- 15. juni skjer dette heldigvis igjen. Da kan vi nok også glede oss over litt varmere og triveligere forhold enn i dag. Den formørkelsen blir nok ganske annerledes enn den vi skulle fått se nå, men grunn til å glede seg er det uansett, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

To uker til solformørkelse

For alle som ble skuffet av tåka, og som ikke klarer å vente på en ny måneformørkelse, blir det mulig å få med seg enda et imponerende syn i både Akershus og Oslo om bare to uker. Klokken 09.50 om morgenen vil en stor delvis solformørkelse være på sitt største.

- På morgenen 4.januar 2011 vil solen smile til oss, når 84 prosent av den blir dekket av månen, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard (se illustrasjonsbilde under).

Stor delvis solformørkelse

4.januar vil det se ut som om solen smiler til oss i Akershus og Oslo.

Foto: Knut Jørgen Røed Ødegaard / Illustrasjon

Husk briller!

Tirsdagens totale måneformørkelse kunne alle forsøke å se uten hjelpemidler.

Slike formørkelser er som regel flotte å se på selv bare med øynene. Men under solformørkelsen om to uker må alle som skal se på ta forholdsregler. Det er svært skadelig for øynene å oppleve dette uten solformørkelsesbriller.

På jakt etter sola

Knut Jørgen Røed Ødegaard og hans familie viser her hvordan man beskytter seg før man ser på en solformørkelse.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Har man med seg det nødvendige utstyret kan Knut Jørgen Røed Ødegaard love alle skuelystne en opplevelse.

- Når en sterkt formørket sol kryper opp over horisonten vil det være et utrolig flott skue. Noe lignende har knapt vært sett i Norge tidligere, sier astrofysikeren.