Hopp til innhold

Vant over bydelen

Fylkesmannen slår fast at bydel Alna bryter loven, når de ikke lar funksjonshemmede fritt disponere sine tildelte assistenttimer.

Rullestol
Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Trine Thomassen har hatt cerebral parese hele livet.

Til tross for sykdommen lever hun et aktivt liv. Hun er i hundre prosent jobb og har ansvar for en datter på 14 år.

Men for å kunne leve som et fritt, selvstendig menneske er hun avhengig av såkalt brukerstyrt personlig assistanse.

Hjelp til å rense reker

Trine Thomassen
Foto: Anne Linn Ensby / NRK

 

Thomassen er mer aktiv om sommeren, og har derfor behov for flere assistenttimer da enn om vinteren.

- I går hadde jeg med meg assistent på rekeaften fordi jeg ikke kan rense rekene selv. Jeg føler at jeg er selvstendig når jeg kan være med på ting, sier hun.

Men bydel Alna tillot ikke Thomassen å fordele timene etter behov, selv om Oslo tingrett allerede i 2004 slo fast at den funksjonshemmede fritt skal disponere disse timene.

Alna har vært alene om å nekte dette.

Tolket dommen annerledes

-  Det er ulike oppfatninger av hva man kan tolke ut av dommen fra 2004. Men her har fylkesmannen og vil tolket det forskjellig, sier bydelsdirektør i Alna, Erik Kjeldstadli.

I desember i fjor fikk Trine Thomassen avslag på sin søknad om å overføre assistenttimer fra en uke til en annen. Da klaget hun til fylkesmannen.

Nå får hun full støtte av fylkesmannen, som mener at praksisen i Alna bydel går ut over Thomassens selvstendighet og livskvalitet.

Alna bydel vil nå rette seg etter Fylkesmannens vedtak, men Kjelstadli lover ikke at andre i samme situasjon nå vil få disponere assistenttimene sine fritt.

- Bydelen vurderer nå hvordan vi skal håndtere slike saker, og vi tar med denne avgjørelsen som ett av flere momenter, sier han.