Hopp til innhold

Israel må ut om fem år

Israels ambassade har fått en endelig frist på fem år på flytte fra Parkveien 35 eller rive sikkerhetsmuren.

Demonstrasjon utenfor den israelske ambassaden

Demonstrasjoner og terrortrussel har gjort Israels ambassade upopulær blant naboene. Nå har den fått fem års frist på å flytte.

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

Det bestemte byutviklingskomiteen i Oslo bystyre onsdag kveld mot stemmene til Arbeiderpartiet og SV. Mindretallet mente at det fikk holde med tre års frist.

Vedtaket sier også at israelerne må dokumentere at de har funnet et nytt sted til ambassaden innen halvannet år.

Handler om vern

Terrorfrykt og voldelige demonstrasjoner har gjort ambassaden upopulær blant naboene i Homansbyen, men formelt handler saken ikke om at politikerne vil ha israelerne vekk på grunn av bombefrykt og fare for opptøyer.

Saken er at sikkerhetsmuren rundt ambassaden er i strid med antikvariske interesser i det fasjonable strøket bak Slottet. Ambassaden fikk likevel tillatelse til å bygge muren i år 2000, men dispensasjonen var midlertidig og løp ut i tidligere i år.

Nå er den altså forlenget i fem år.

Kan velge å bli

I teorien kan israelerne velge å bli værende i Parkveien også etter 2015, men da må de rive muren. Dette er lite sannsynlig.

– Vi har hatt møter både med Utenriksdepartementet og ambassaden, sier Oslos byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H).

– Vår klare forståelse er at de er inne i en prosess for å finne en ny plassering. Vi har nå satt realistiske frister som støtter opp under den prosessen, sier Fredriksen.

Den israelske ambassaden ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK Østlandssendingen.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter og facebook.