Hopp til innhold

Kommunen anmelder ikke taggere

Oslo kommune vil ha nulltoleranse mot tagging, men anmelder sjelden tagging på sine eiendommer til politiet.

Tagging ved Veitvet skole i Oslo

Kommunen anmelder sjelden tagging på sine bygg, som her på Veitvet skole.

Foto: Anne Linn Ensby / NRK

Byens fasader er godt dekorert med tusj og sprayboks, men mange av sakene ender aldri hos politiet. For selv ikke Oslo kommune melder fra om tagging.

Boligbygg har ansvaret for rundt 200 kommunale bygninger, kommunikasjonssjef Else Merete Guntveit sier de har prioritert å fjerne taggingen raskt.

- Vi ønsker at de som bor hos oss, skal ha et godt bomiljø. Derfor har vi prioritert å fjerne taggene så snart vi oppdager det. Men vi skal naturligvis se på om vi kan hjelpe politiet i arbeidet mot tagging, ved å anmelde slikt hærverk, sier hun.

- Kan man ikke gjøre begge deler, ved å ta bilde først og male etterpå?

- Det er naturligvis noe vi kan se på, sier Guntveit.

- Anmelder ikke

I går fortalte Østlandssendingen om en 27 år gammel mann som er siktet for mer enn 150 tilfeller av tagging. Mannen ble tatt på fersk gjerning, og så har politiet hentet opp alle uoppklarte saker de har hatt liggende i sine mapper med hans signatur.

Dermed ligger det nå an til en omfattende tiltale. Men lista kunne blitt enda lenger, sier etterforskningssjef Janne Stømner ved sentrum politistasjon:

- Signaturen hans vet vi er å finne på en del kommunale bygg. Men siden vi kun har forholdt oss til de anmeldelsene vi har fått inn, og plukket ut saker derfra, så har ikke vi noen anmeldelser opp mot kommunale bygg, sier hun.

- Så kommunen har ikke anmeldt noen saker med denne taggeren?

- Nei, vi har ikke fått inn noen anmeldelser fra kommunen hvor hans tag går igjen, sier Stømner.

Vil ha nulltoleranse

Ifølge politiet er det svært sjelden kommunen anmelder slike saker. Det til tross for at Oslo bruker store summer på å fjerne tagging hvert år, Miljø og samferdselsbyråd Jøran Kallmyr beklager at hærverket mot kommunen ikke kommer med i tiltalen mot 27-åringen.

- Det er veldig synd, for her gjør vi arbeidet vanskelig for politiet. Sånn skal vi ikke ha det, så her må vi ha en rutine med å anmelde alle slike hendelser, sier han.

Og i tillegg til at kommunen skal bli flinkere til å anmelde, vil Kallmyr også ha enda større innsats for å fjerne tagging på kommunens bygg.

- Vi skal ha nulltoleranse. Vi kommer til å fremme en sak til bystyret om det. Alle kommunale bygg skal være fri for tagging innen 24 timer, sier Kallmyr.

Politiet ønsker seg flere saker på sitt bord, og Stømner sier at det er vits i å anmelde selv om saken blir henlagt:

- Det gir oss en mulighet til å bygge opp saker i ettertid. Da kan vi gå igjennom å se på anmeldelser og se på bilder av ulike tagger. Det er forsåvidt det vi har gjort i denne saken vi har jobbet med også, at vi har hentet opp og klart å identifisere tagger som vi mener han har stått for. Det har vært saker som har vært henlagt som vi nå har tatt opp igjen, sier hun.