Hopp til innhold

Kristne institusjoner i skvis

Kristne behandlingssteder for rusmisbrukere frykter å bli presset ut av Oslo kommune. Nye krav bryter med grunntanken til de kristne institusjonene.

Subutex til behandling av narkomane
Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Når kommunen heretter skal inngå nye avtaler, krever den at behandlingsinstitusjoner også tilbyr plasser til rusmisbrukere som går på subutex og metadon eller legemiddelassistert rehabilitering, LAR.

Flere kristne rusinstitusjoner mangler et slikt tilbud, fordi de ønsker rehabilitering i et helt rusfritt miljø.

Velger rusfritt

–Jeg synes det er helt "høl i hue", sier en av brukerne ved P22, en organisasjon som jobber med avrusning og rehabilitering.

– Det er stor forskjell på folk som ruser seg, for meg er det veldig viktig å møte hverdagen med andre som er helt rusfrie, fortsetter han.

– Utestengt

P 22 ligger under den kristne stiftelsen KRAFT. Og stiftelsen kritiserer Oslo kommune for å stenge dem ute fra konkurransen om å selge behandlingsplasser.

– Dette viser at det offentlige som krever brukermedvirkning ved institusjonene de samarbeider med, selv bare har dette som festtaler, sier Jan Harsem informasjonsansvarlig i stiftelsen KRAFT.

– Her kommer det brukere og sier at de må ha hjelp ved "LAR-frie"-tiltak og da er brukernes synspunkt ikke verdt noen ting lenger, fortsetter Harsem.

– Med i konkurransen

Men spesialkonsulent i Rusmiddeletaten, Kjerstin Ringdal, nekter for at de skviser ut rusfrie organisasjoner:

– Det framgår av konkurransegrunnlaget vårt at vi har stor fokus på rusfrihet. Det som er oppgaven vår er å sørge for at også brukere tilknyttet LAR får et individuelt tilpasset rehabiliteringstilbud, sier Ringdal.