Hopp til innhold

Smadret biler og kastet stein

Sinte demonstranter smadret rutene i bilene til den iranske ambassaden, og kastet stein mot bygningen.

Ambassadebiler med knuste ruter
Foto: Katrine Øyvåg

Rutene på tre biler som tilhører ambassaden ble smadret, og bakken rundt var full av glasskår.

I tillegg ble et monter og et vindu på selve ambassaden knust da demonstrantene kastet stein og asfaltbiter mot bygningen.

Startet med demonstrasjon

Hærverket skjedde i går ettermiddag, i forbindelse med en lovlig demonstasjon som utartet. Drøyt 100 demonstranter protesterte mot hengingen av fem kurdiske PKK-medlemmer i hjemlandet sist søndag.

- Demonstrasjonen startet fredelig, men følelsene tok fort overhånd hos demonstrantene. Vi hadde èn enhet ved ambassaden som forsøkte å stagge dem med tåregass, samtidig som forsterkninger ble tilkalt, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt.

Både konsulatseksjonen og selve ambassadebygningen ble angrepet.

- De tømte søppel utover gårdsplassen før de gikk løs på bilene med store steiner, kjepper og biter av asfalt. Deretter angrep de selve bygningen med steiner og kastet stein opp mot ansatte som sto i vinduene, forteller presseattaché ved den iranske ambassaden, Janshid Parvizi .

To pågrepet

Seks personer var inne i bygningen, der det også oppholdt seg små barn. De ansatte skal ha opplevd demonstasjonen som dramatisk. Likevel:

- Vi har blitt vant til dette, for vi har ikke med logiske mennesker å gjøre. De har ingen ideologi, og vi har dårlige erfaringer med dem, sier Parvizi.

Etterforskere fra politiet har tatt fingeravtrykk og sikret spor utenfor ambassaden i går kveld.

To av demonstrantene ble pågrepet etter demonstrasjonen, som en iransk forening sto bak. Ifølge Fredriksen har gruppen hatt flere markeringer der tidligere som har gått rolig for seg.

Ulike grupper holder stadig markeringer utenfor den iranske ambassaden. Sist en demonstrasjon utartet, var 10. februar i år.