Hopp til innhold

Ett år i asyl

Etter ett år i kirkeasyl håper søskenparet Fozia og Abbas Butt de snart får hjelp fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Abbas og Fozia Butt

Fozia og Abbas Butt har vært i kirkeasyl i ett år.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

I morgen, 1. april, er det ett år siden Abbas og Fozia Butt gikk i kirkeasyl på Holmlia . Da hadde Utlendingsnemnda (UNE) gjort vedtak om at de skulle ut, fordi de mangler gyldig oppholdstillatelse. Det har de ikke hatt siden 1996, på grunn av en glipp som deres nå avdøde mor gjorde.

- Det er en håpløst frustrerende situasjon å vente slik i uvisshet, sier de to beboerne i Holmlia kirke.

I 18 år har de hatt kirken som et landemerke i lokalmiljøet sitt. Nå kan de bare se den andre veien, fra verandaen på menighetshuset. Lenger ut i frihet kommer de ikke foreløpig.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Video KIRKEASYL-290310-OA-094345-SI_OA.mp4

Oppholdstillatelsen ble strøket

Abbas og Fozia Butt kom til landet fra Pakistan i 1989, sammen med moren. Da var tre og fire år gamle, og de fikk oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Fire år senere tok moren med seg ungene til Pakistan, men kom tilbake igjen til Norge i 1996. Det førte til at oppholdstillatelsen deres ble strøket uten at de fikk vite om det.

Først i 2001 dukket sivilt politi opp på skolen deres for å sende dem ut. Etter flere runder i retten, sto de fortsatt uten formell oppholdstillatelse, men ble likevel ikke sendt ut.

Manglet pass etter morens død

Underveis i prosessen, i 2005, var også moren død, og uten egne pass kunne de heller ikke reist ut som de selv ville. De to ungdommene gikk på skole og merket ikke mer til problemene før 1. april i fjor.

- Moren vår skulle bedt om å få fornyet oppholdstillatelsen. Det gjorde hun ikke, sannsynligvis fordi hun ikke visste at den første tillatelsen var strøket, sier 24 år gamle Abbas Butt.

- Hadde hun gjort det, kunne vi gjort noe mer nyttig nå enn å gjemme oss i kirken her på Holmlia.

Der får de dagene til å gå med spill, lesing, besøk fra venner, støttespillere og trening.

- Folk her er fantastiske. De besøker oss, har hjulpet oss med lege og tannlege, og en av hjelperne våre har til og med laget et eget treningsprogram for oss. Det er viktig å holde seg i form, sier storesøster Fozia, 25 år gammel.

Får støtte fra bydelen

Tidlig i vinter vedtok også bydelsutvalget i Søndre Nordstrand en støtteerklæring for ungdommene. Der ber de justisminister Knut Storberget sørge for varig opphold for søsknene.

- Det er umenneskelig og fullstendig urimelig å behandle dem på denne måten, slår leder for bydelsutvalget, Nadeem Iqbal Butt (Ap), fast.

Tross navnet har han ikke noe slektskapsforhold til asylantene. Han sier Stortinget har bestemt at det skal tas hensyn til om innvandrere har bodd lenge i landet, og det skal også tas spesielt hensyn til barn og om barna har hatt en stor del av oppveksten sin i landet.

- Nå er ungdommene blitt så store at det kan brukes som argument mot dem. Det er feil, sier han.

Saken behandles i Strasbourg

Butt-søsknene har fått saken sin gjennom nåløyet til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. De behandler saken deres i disse dager , og de trolig si sin mening i løpet av april.

- Hvis de kommer frem til at Utlendingsnemnda har vært for streng, må regjeringsadvokaten finne tunge argumenter for å sende dem ut av landet, sier Butt-søsknenes advokat, Arild Humlen.

Da blir det ikke bare snakk om oppholdstillatelse eller ikke, eller om Utlendingsnemnda har gjort et gyldig vedtak, slik rettsvesenet tok stilling til, sier advokaten.

- Hvis regjeringsadvokaten vil kjøre saken i stedet for å gi dem opphold, må man blant annet dokumentere at det er viktigere for Norge å bli kvitt dem enn det er viktig for ungdommene å få bli i Norge. Jeg tror vi har en sterk sak.

Tross gjentatte henvendelser ønsker ikke Utlendingsnemnda å kommentere saken.