Hopp til innhold

Statoil legger ned fabrikken på Fagerstrand

De 34 ansatte ved smøreoljefabrikken mister jobben.

Statoils smøreoljefabrikk Fagerstrand
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klokken 13 i dag møtte de ansatte til et møte hvor de fikk presentert skjebnen til fabrikken.

Også i 2002 var smøreoljefabrikken på Fagerstrand på Nesodden truet av nedlegging, men ble reddet i siste øyeblikk.

Valgte Sverige

I oktober fikk arbeiderne vite at fabrikken nok en gang var truet av nedleggelse.

Hans Olav Høidahl

Hans Olav Høidahl

Foto: Statoil

Det er økonomiske nedgangstider som gjør at Statoil ønsker å kvitte seg med en av sine to skandinaviske smøreoljefabrikker.

Valget stod mellom å legge ned fabrikken på Fagerstrand eller en fabrikk i Nynäshamn i Sverige med 45 ansatte, og valget falt på Fagerstrand.

Stengingen vil skje gradvis over flere år.

– Ingen vil miste jobben på kort varsel. Vi vil bruke tiden til å hjelpe våre medarbeidere å finne nye jobber eller tilby omplassering til nye stillinger i selskapet, sier Hans-Olav Høidahl, direktør for Energy Operations i Statoil.

Hadde forberedt seg på begge deler

Før møtet hvor fabrikkens skjebne ble lagt fram i ettermiddag var fabrikksjef, Audun Oddvar Veiby, usikker på hvilken vei det ville gå.

– Jeg vet ikke hva jeg skal tro. Jeg har forberedt meg på begge deler for å være forberedt. Skulle det gå den gale veien er jeg glad for at vi jobber i et stort selskap som har virkemidler overfor de som rammes, sier Veiby, som mener mange av de ansatte nå kan få jobb i andre deler av selskapet.

Etter at møte var ferdig var stemningen trykket.

- Man vet at man leverer og jobber i en lønnsom virksomhet og da er det tungt å få beskjeden om at man skal legges ned. Da denne prosessen startet var troen stor på at vi skulle bli valgt, sier hovedtillitsvalgt i Statoil Norge, Kjetil Johannessen.

Fagerstrand-fabrikken produserer i dag rundt 23 millioner liter smøreolje i året til industri, transportsektor og offshore.

– Ved å sentralisere produksjonen i Skandinavia, skaper vi en langsiktig strategisk fordel i det europeiske smøreoljemarkedet, sier Høidahl.

– En tung beslutning

Beslutningen om å samle produksjonen i Sverige er et resultat av en prosess som som ble startet i januar 2009.

Årsakene til at Nynäshamn ble valgt framfor Fagerstrand et flere. En viktig årsak er at Nynäshamn ligger nærmere kundemasser, leverandører og vekstmarkedene i Øst-Europa.

– Selv om vi er sikre på at dette er en riktig beslutning der vi styrker vår konkurranseevne grunnlaget for et betydelig antall arbeidsplasser i utvikling og produksjon av smøreoljer, er dette en tung beslutning, sier Høidahl

De vil nå gå i dialog med Nesodden kommune for å finne løsninger for viderebruk av fabrikken og området.

Også de ansatte i Nynäshamn ble orientert på et allmøte i dag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.