Hopp til innhold

Kritiserer barnevernsinstitusjon

Advokat Kjersti Patricia Amundsen er opprørt over hvordan hennes tidligere klient er blitt behandlet på barneverninstitusjon i Nordstrand bydel i Oslo.

Barnevern
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Gutten (16) har vært tilknyttet instiusjonen siden apil i år.

- Han har etter min mening vært utsatt for en langvarig omsorgssvikt fra barnevernets side, sier advokat Amundsen til Dagbladet.

I følge Dagbladet bekrefter hun at 16-åringen ikke har vært på tiltaket eller hatt kontakt med noen derfra siden 20. september, og at ingen fra institusjonen eller barnevernet bydel Nordstrand har vært i kontaktet med henne angående forsvinningen.

Kjersti Amundsen

Kjersi Amundsen/NRK

Foto: NRK

Amundsen kommer nå med sterk kritikk av barnevernstiltaket.

- Da tiltaket gjennom Velferd AS ble opprettet før sommeren, unnlot lederen for tiltaket, Barne- og familieetaten i Oslo og barnevernet bydel Nordstrand, å følge sterke, faglige anbefalinger om oppbyggingen av tiltaket. Jeg opplevde også at råd fra personer som kjente gutten godt, ikke ble fulgt, sier hun til Dagbladet.

Amundsen var guttens advokat fram til det nye tiltaket ble opprettet i april.

Bekymret mor

Guttens mor sier til Dagbladet at hun er svært bekymret for sønnen. Hun forteller at institusjonen ikke kontaktet henne da det ble klart at 16-åringen hadde forsvunnet.

Først da 16-åringen hadde vært borte i 11 dager, ble moren kontaktet av en medarbeider på institusjonen som ville høre om 16-åringen hadde dratt hjem til sin mor.

Unnlater å lete

I januar i år gikk politiet i Oslo ut og sa at de frykter barnevernsinstitusjoner bevisst unnlater å lete etter rømte barn.

I fjor kom politiet ved tilfeldighet over flere barn i Oslo, som i lengre tid har vært på rømmen fra forskjellige institusjoner. Det var snakk om barn som ingen hadde meldt savnet.

Anmelder institusjonen

Familien til 16-åringen er redd for at han oppsøker kriminelle miljøer mens han er på rømmen. De har ikke hørt fra sønnen på minst en måned, og har sendt guttens søsken ut for å lete etter ham uten hell.

- Han har stukket av flere ganger før. Men hver gang har han ringt meg for å fortelle hvor han er. Denne gangen har ingen hørt fram ham. Vennene hans ringer hit for å høre om vi har sett ham, sier 16-åringens søster til Dagbladet.

Guttens mor mener sønnen blir opplært i kriminalitet mens han bor på institusjon, og opplyser til Dagbladet at hun nå har anmeldt dem for omsorgssvikt.

Siden foreldrene mistet omsorgen for gutten har han bodd på mer enn 10 ulike institusjoner.

Alene på hotell

Tidligere ble gutten plassert på et hotell uten tilsyn, som midlertidig løsning.

- Jeg foreslo dette for barnevernet som en løsning for et par dager inntil de fant et permanent tilbud til ham, sa advokat Kjersti Patricia Amundsen til NRK i desember i fjor.

Les også:

Men slik gikk det ikke. Gutten ble boende på hotell i hele fem måneder, hvorav en hel måned helt uten tilsyn, sier Amundsen til Dagbladet.

Dette skjedde etter at gutten ble kastet på glattcelle for å ha angrepet en barnevernsansatt med et jernrør. Under hotelloppholdet sa den da 15-årige gutten at ingen hører på ham med mindre han bruker vold.

Burde fått beskjed

– Det er ikke vits i å trekke fram de gamle sakene nå for det har ingenting med forsvinningen hans å gjøre, sier Per Johannessen, direktør for bydel Nordstrand i Oslo til Dagbladet.

Han innrømmer at pårørende til barnehjemsgutten burde fått beskjed dersom gutten rømmer fra barnevernsinstitusjonen eller om annet uvanlig skjer.

Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere overfor Dagbladet om 16-åringen er meldt savnet.