Hopp til innhold

Oslo SV versus regjeringen

Oslo SV er på kollisjonskurs med egen regjering i striden om Nasjonalmuseet.

Heidi Sørensen, Heikki Holmås, Kristin Halvorsen og Akhtar Chaudhry
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Regjeringen ønsker å samlokalisere Nasjonalmuseet på Vestbanen, mens Oslo SV vil beholde Nasjonalgalleriet på Tullinløkka.

- Jeg blir optimistisk jeg. Dette betyr at vi har en mullighet til å få regjeringen på gli, sier Venstres stortingsrepresentant for Oslo, Trine Skei Grande.

Stridens kjerne

8. februar vedtok Oslo SV - partilaget til SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen - at de ønsker et nytt museum for moderne kunst på Vestbanen. De kulturhistoriske bygningene til Nasjonalgalleriet på Tullinløkka og Kunstindustrimuseet øverst i St.Olavs gate skal fortsatt være visningssteder for museets historiske samlinger, ifølge det enstemmige årsmøtevedtaket.

Fire dager senere besluttet regjeringen det motsatte, nemlig å samlokalisere Nasjonalmuseet i et nybygg på Vestbanen, en løsning som har møtt mye motstand. En av de fremste kritikerne er Venstres Trine Skei Grande, som fatter nytt håp når det viser seg at beslutningen ikke engang er forankret i egne rekker.

- Dette er strider helt med regjeringens beslutning, men er helt i tråd med hva vi mener, sier en fornøyd Grande.

Nasjonalmuseet
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Uklare Heikki

Leder for Oslo SV, Heikki Holmås, avviser at Oslo-partiets vedtak er i strid med regjeringens samlokaliseringsbeslutning.

- Det er ikke i strid. Vi vil ikke ta noen omkamp på plasseringen og samlokaliseringen på Vestbanen. Vi vil sørge for at bygningene på Tullinløkka ikke blir brukt til Mcdonalds, men til kunst og kultur og historiske samlinger fra Nasjonalmuseet.

- Men det blir ikke noe samlokalisering, hvis samlingene fortsatt skal være på Tullinløkka ?

- Jo, fordi de historiske samlingene er store, og vi vil at deler av de skal være der, sier Holmås.

- I vedtaket står det at Oslo SV vil ha moderne kunst på vestbanen?

Heikki Holmås og Inga Marte Thorkildsen
Foto: Jon Eeg / Scanpix

- Vi vil ha moderne kunst som en del av det, sier Holmås.

Oslo SV mener altså at Vestbanen bør få et museum for moderne kunst, men at dagens Nasjonalgalleri og Kunstindustrimuseum fortsatt bør huse de historiske samlingene.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo