Hopp til innhold

Dømt til psykiatri etter legedrap

Den 40 år gamle mannen som drepte en spansk lege i Oslo i januar for to år siden, slipper forvaringsdom. Han er nå dømt til tvungent psykisk helsevern.

legedrapet
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

40-åringen ble først dømt til 18 års forvaring i tingretten, men de rettssakkyndige i lagmannsretten mente han ikke kunne dømmes til fengselsstraff:

- Det eneste riktige

Mannens forsvarer, Tor Erling Staff, er lettet:

- Det er det eneste riktige, og har ligget i kortene hele tiden. Her har det vært en utvikling av en helt annen verden. Jeg er takknemmelig på vegne av min klient, sier Staff til NRK.

Natt til 17. januar 2007 ble 40-åringen stoppet av politiet i den spanske legens bil etter at andre bilister på E18 hadde reagert på vinglete kjøring.

I bilen fant politiet mistenkelige blodspor, hjemme hos avdøde fant de mer blodsøl, men den spanske legen var sporløst forsvunnet.

I hele to måneder etterforsket Oslo-politiet en mulig drapssak. Først 17. mars fant en turgåer den drepte legen ved en skiløype i Sørkedalen.

Nærmere undersøkelser viste at den 49 år gamle spanske legen var sparket og slått til døde.

Kjent skyldig i drap

Da tiltalte møtte i Oslo tingrett i fjor høst ble han kjent skyldig i drap. Retten mente det var fare for nye forbrytelser og dømte mannen til 18 års forvaring.

Men 40-åringen og hans forsvarer Tor Erling staff var uenige og anket derfor saken til Borgarting lagmannsrett.

De har ment at tiltalte var psykotisk på den tiden da drapet skjedde og at han derfor er utilregnelig.

Nå har lagmannsretten dømt mannen for drapet, samt voldtekt og voldtektsforsøk i Trondheim.

Retten mener tvungent psykisk helesevern er nødvending for å verne samfunnet mot 40-åringen.

De viser til de alvorlige straffbare handlingene han nå er dømt for, hans nåværende sykdomstilstand samt faren for gjentakelse.

- Begge sakkyndige i tingretten mente han klart var ansvarlig. Hadde vi ikke fått inn nye sakkyndige ville vi etter min mening fått nøyaktig samme dom i lagmannsretten, mener Tor Erling Staff.