Hopp til innhold

To års fengsel for nett-misbruk

En 25 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til to års fengsel for å ha tvunget flere jenter helt ned i ni-årsalderen til å delta i seksuelle filmer via MSN.

Mann på datamaskin

Illustrasjonsfoto

Foto: LINDAUER Thierry / PHOTOPQR/LA MONTAGNE

Seks måneder av dommen er gjort betinget.

Fornøyd med dommen

Aktor i saken, Jan Fredrik Glent er godt fornøyd med dommen. Han mener den strenge straffen er riktig ved dette tilfellet.

- Det er alvorlige forhold. Han har hensynsløst, ved flere anledninger, utnyttet små piker seksuelt over internett. Det er et problem som kan virke økende, og det er derfor viktig å slå ned på dette med en klar og sterk, ubetinget fengselsstraff, forteller Glent.

Han mener det er viktig å gi et klart signal om at en slik type virksomhet får alvorlige konsekvenser.

Jan Fredrik Glent

Aktor i saken, Jan Fredrik Glent.

Foto: Maria Nakken / NRK

- Manipulerende spill

25-åringen stod tiltalt for å ha produsert sex-filmer med fem småjenter på Oslos vestkant.

De tre yngste jentene var bare ni år da handlingen skjedde. En jente var 14 år, mens den siste jenta var 15 år.

25-åringen skal også ha truet sine ofre til å gjenta handlingene som han hadde filmet. Han fortalte jentene at han kom til å publisere filmene om de ikke gjorde som han sa.

Aktor i saken, Jan Fredrik Glent, har tidligere fortalt at tiltalte, ved hjelp av flere falske identiteter, falske epost-adresser og falske profiler på Facebook, har skapt forskjellige identiteter som han nærmet seg mindreårige jenter med.

- Det mannen har gjort er så grovt krenkende av barnas integritet at det er vanskelig å sette ord på, heter det i dommen.

Les: - Et manipulerende spill

Filmet på webkamera

25-åringen skal ha fått de unge jentene til å kle av seg og utføre seksuelle handlinger på seg selv og venninner foran et webkamera. Hjemme i sin egen leilighet fikk han filmene overført direkte på sin pc.

I tillegg til å ha lurt jentene med på å lage seksuelle filmer, har han også spredt noen av dem til andre personer.

Aktor uttalte tidligere denne uken at han mente 25-åringen burde fengsles i to år for misbruket. Forsvarer Monica Samland mente imidlertid mannen burde ha sluppet med under åtte måneders fengsel.

Les: - Bør få to år for MSN-overgrep

Avslørt av mor

25-åringen ble avslørt etter at en av mødrene ble oppmerksom på hva som foregikk på datterens datamaskin.

- En årvåken mor sjekket loggene på datterens pc. Hun tok disse utskriftene og snakket med andre foreldre om funnene. Hun tok så etterhvert kontakt med Kripos, fortalte aktor tidligere denne uken.

Mannen erkjente alle faktiske forhold i tiltalen, men var ikke enig i at det forelå skjerpende omstendigheter. Han uttalte i retten at han ikke hadde tenkt å gjøre alvor av truslene mot jentene. Han har også uttalt at han angrer på det han har gjort.

110.000 i oppreisning

I tillegg til to års fengsel er mannen dømt til å betale tilsammen 110.000 kroner i oppreisning til barna som var ni år da det skjedde.

Den ene jenta får en større sum fordi filmen i tillegg ble distribuert til andre via internett. Aktor ba også om at tiltale ikke skulle få tilbake PC-utstyr og digitalkamera, og retten tok dette til følge.

Seks måneder av fengselsstraffen er gjort betinget med en prøvetid på tre år. I denne perioden må domfelte gå i terapi hos psykolog.

25-åringen har tatt betenkningstid på om han vil anke dommen.

Les: Misbrukte barn via MSN