Hopp til innhold

Narkolangere får jobbe fritt i Oslo

- Mange vil miste sin kjære sønn og datter, sier Politiforeningen.

Amfetaminbeslag
Foto: Tollvesenet

Det er en arbeidskonflikt i Oslo-politiet som gjør at det stadig blir vanskeligere å stanse store narkotransporter eller forebygge grove ran og våpensalg.

- Situasjonen i Oslo er prekær. Den forebyggende jobben som politiet skal gjøre opp mot organisert kriminalitet for å stoppe ran, våpensalg og grov narkotikaovertredelse, har nesten stoppet opp, sier leder for Oslo politiforening, Sigve Bolstad.

Hør reportasje: Narkolangere får jobbe fritt i Oslo

Nekter å ta telefonen

Helt siden nyttår har polititjenestemennene innen org-krim, avdeling for organsiert kriminalitet, nektet å svare på jobbmobilen utenfor arbeidstid. Skal de være tilgjengelige døgnet rundt, vil de ha betalt.

Og tilgjengelighet er viktig. For de som ringer, er ofte tipsere - folk som vet om for eksempel store narkotransporter og når og hvor de er på vei.

Det er blitt billig å shoppe dop på gata i Oslo, og tilgangen er upåklagelig. Men mens småselgerne er lette å ta, er problemet for politiet at de får tatt stadig færre av bakmennene.

Se video: Narkoflom i Oslo

Dårlig utgangspunkt

- Det flyter over med narkotika i hovedstaden, og mange vil miste sin kjære sønn og datter. Jo mindre opplysning man får, jo dårligere utgangspunkt får man for å bekjempe den organiserte kriminaliteten, sier Sigve Bolstad.

Telefonnekten synes på beslagstallene. Av mellomstore og store narkobeslag er det tatt henholdsvis 30 og 40 prosent færre første halvår i år sammenliknet med i fjor før konflikten startet. Og politiet vet at de har gått glipp av mye.

- Det finnes flere konkrete saker. Eksempelvis er det flere kurèrer som er stoppet med til dels store mengder narkotika. Kun kurèren blir tatt, mens bakmennene går fri, sier Bolstad.

- Mister mye informasjon

Også ran med våpen og legemsbeskadigelser, særlig med kniv, øker kraftig.

- Det er frustrerende at personer ute i forskjellige miljøer ikke har en mulighet til å komme i kontakt med politiet. Vi mister mye informasjon, og vi mister sikkert også tillit, sier fungerende seksjonsleder for organisert kriminalitet, Eirik Jensen.

Ved siden av narkoflommen er skrekkscenariet at noen planlegger et større ran eller liknende. Og smeller det, har politiet verken folk til å reagere fort eller noe godt grunnlag for å oppklare saken.

- Jeg tror nok at vi har en viss mulighet, men vi vil antakeligvis bruke mye mer tid og mye mer ressurser, sier Jensen.

Fastlåst situasjon

I bunnen ligger altså en arbeidskonflikt. Politiforeningen antyder at ledelsen må legge mellom to og fire millioner kroner på bordet for å få uropoliti og spanere til å ta telefonen også etter jobbtid, men foreløpig har alt vært låst i snart trekvart år.

- Dette bør arbeidsgiver klare å løse. Vi er villig til å gå til forhandlinger når som helst, sier Bolstad.

Han får støtte fra Eirik Jensen.

- Det må jo løses på et eller annet vis, og vi vet at det er forhandlinger på gang. Vi håper at politiledelsen finner en løsning.