Hopp til innhold

Ny klageordning for dårlig håndverk

Nå blir det gratis hjelp å få både ved oppussing og utbygging.

Oppussing.

Har ikke håndverkeren du ansatte gjort jobben sin ordentlig? Den nye klageordningen gir deg gratis hjelp. Illustrasjonsfoto.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Snart blir det mye lettere å klage om du er misfornøyd med en håndverker.

Til høsten starter byggebransjen og Forbrukerrådet en ny nøytral og gratis klageordning der du kan få hjelp.

- Forbrukerne får klagemuligheter

- Nå gir vi forbrukeren og kunden muligheter for å klage på håndverkere som har foretatt oppussing eller reperasjoner av huset deres, forklarer Tor Backe, som er leder for rørleggernes bransjeforening.

Foreningen er en av kreftene bak nyordningen, som i første omgang skal prøvekjøres i to år.

Les også: Byggbransjen risikerer konkursras

- Vil gjelde alle former for tvister

Hittil har det kun vært mulig å klage på store prosjekter som nybygg og totalrenovering. Nå kan du snart også klage om du bare har fått noen til å pusse opp, male, snekre et tilbygg eller strekke ledninger.

- Den nye ordningen vil gjelde hver form for tvist, og den vil gjelde for det første dårlig utført håndverksarbeid, fortolkninger av avtaler, tidsforbruk, og uenighet om pris, opplyser Backe.

Håndverkere kan bli ekskludert

Han tror tiltaket vil skape mer orden i bransjen, som han mener har et mer frynsete rykte enn den fortjener. De håndverkerne som ikke ter seg skikkelig, risikerer nemlig å bli kastet ut av det gode selskap.

- Vi har tenkt at en avgjørelse klagenemda tar vil være rådgivende, men det er opp til hver enkelt forening, i sine vedtekter, å vurdere om man da vil ekskludere dem. Det vil sikkert kunne skje, sier Backe.

I den nye nemnda kan fagfolk, Forbrukerrådet og en dommer sammen sette på plass den som tar feil - enten det er håndverkern eller deg som huseier.

- Vi skal ordne opp for kundene

Forrige uke fortalte vi om en rekke uheldige huseiere som var påført milliontap etter at en entreprenør hadde lurt dem for penger og gjort elendig håndverk.

Les mer:

Anmelder entreprenøren til Økokrim

Bedragerianmeldt får gå fri

Ingen klageordning kunne hjulpet dem, og Backe tror den omtalte entreprenøren antakeligvis ikke ville fått bli med i foreningene.

- Er det å finne en organisert bedrift en viss garanti for å få en god håndverker?

- Ja. Hvis det skulle oppstå problemer, som det ofte gjør, skal vi iallefall ordne opp i saken for kundene. Og det er det viktigste med hele ordningen, sier han.

Har du gode eller dårlige erfaringer med entreprenører? Dél historien din under!