Hopp til innhold

- Kunne fått det mye billigere

Finansbyråden vil nå vurdere å sette ned egenandelen på forsikring hos Oslo-skolene, som idag er på 300 000 kroner ved hærverk.

Bjølsen skole i Oslo

Bjølsen skole i Oslo måtte selv dekke utgiftene etter å ha vært utsatt for hærverk i desember i fjor.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Østlandssendingen har tidligere fortalt om Bjølsen skole som ble totalt rasert og Grefsen skole som ble utsatt for hærverksbrann . Skolene har selv måttet dekke utgiftene på opptil 300 000 kroner.

- Jeg har bedt om å få vurdert nå om det er grunn til å gjøre noe med forholdet mellom innbetaling av premie og størrelsen på egenandelen. At man da heller kunne betalt noe mer, og det blir sannsynligvis ganske lite, i forsikringspremie, og heller fått en noe lavere egenandel, forteller finansbyråd Stian Berger Røsland til NRK Østlandssendingen.

- Hvorfor ser man det først nå?

- Det er klart at dette er en ordning som har vært lenge i Oslo kommune, det har på en måte alltid vært slik, men jeg tror det kan være fornuftig å se på disse størrelsene en gang imellom.

Hærverk Bjølsen skole

Da Bjølsen skole ble utsatt for hærverk måtte skole selv punge ut.

Foto: Knut-Erik Solhaug / NRK

Oslo Forsikring bør konkurranseutsettes

Bystyrerepresentant fra KRF, David Hansen, synes dagens selvassurandørordning burde avvikles, og at man burde ha konkurranseutsatt Oslo Forsikring AS.

- Jeg synes jo at det er urimelig at en kommune som skal ordne med forsikring for sine skoler ender opp med å ta markedets høyeste priser i egenandel. Hadde vi kjøpt dette privat så hadde vi mest sannsynlig kunne fått det mye billigere, og sånn tror jeg ikke det var meningen at det skulle være, sier Hansen.

- Og når det viser seg også at Oslos skoler betaler absolutt det høyeste som noe privat forsikringsselskap, på spørsmål, sier at de kan ta, så er dette helt klart urimelig.

- Har Oslo kommune vært for dårlig til å sjekke konkurranse her, rett og slett?

- Ja, det er jo helt åpenbart. Ved en enkelttelefon så har vi kunnet finne ut at de fleste, kjente forsikringsselskaper tar andre summer, sier Hansen.

Grefsen skole i Oslo

Grefsen skole har, sammen med Bjølsen skole, selv måtte dekke utgifter på opptil 300 000 kroner etter å ha blitt utsatt for hærverk.

Foto: Benjamin Toombs / NRK

Ingen penger til hærverksrammede skoler

Oslo Forsikring har per 2007 et fond på over 704 millioner kroner, men ikke et øre er blitt utbetalt til hærverksrammede skoler de siste årene.

Bare ifjor har skolene måtte punge ut med 4,3 millioner kroner.

Dette fordi Oslo Forsikring har en egenandel på 300 000 kroner, og det er sjelden at hærverkskostnadene går over denne summen.

Kan tilby lavere egenandel

Forsikringselskap som David Hansen og Østlandssendingen har vært i kontakt med, bekrefter at de kan tilby en egenandel som er mange ganger lavere enn hva Oslo Forsikring opererer med.

Vanlig egenandel i landets øvrige komuner ligger på 50-100 000 kroner. Det sier Ole Jacob Frick i KLP.

Østlandssendinge viderefører tilbudet til Finansbyråd Stian Berger Røsland, som innrømmer at egenandelen kan reduseres.

Hærverk Bjølsen skole

Bjølsen skole ble utsatt for grovt hærverk i desember i fjor, og måtte selv dekke utgiftene.

Foto: Knut-Erik Solhaug / NRK