Hopp til innhold

Fargeposer til søppel fra neste år

Snart får Oslo-folk enda flere forskjellige søppelposer å holde rede på i kjøkkenskapet.

Lidl handlepose

Fra 2011 skal man unngå handleposer som denne til søppelet.

Foto: Illustrasjonsfoto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Høsten 2009 starter pilotprosjektet med full kildesortering av plast- og matavfall i Oslo.

Rina Mariann Hansen

Bystyrerepresentant Rina Mariann Hansen (Ap).

Foto: Arbeiderpartiet

- Oslo ligger etter

Oslo har valgt en metode som overlater sorteringsjobben til den enkelte innbygger, i motsetning til for eksempel Follo Ren, som vil innføre en metode hvor matavfall og plast skilles ut maskinelt på gjenvinningsanlegget.

Bystyrerepresentant Rina Mariann Hansen (Ap) forteller at planen er at alle husstander skal være omfattet av ordningen i løpet av 2011.

- Opprinnelig vedtok bystyret at kildesortering av plast skulle være på plass i 2009, men så har byrådet og renovasjonsetaten sagt at de ikke klarer å få på plass en teknisk løsning før 2011. Vi synes dette er uheldig fordi vi mener dette skulle vært på plass allerede - Oslo ligger langt etter andre norske kommuner og europeiske byer, sier hun.

- Sorteres optisk etter farge

I Oslo skal det være slik at hver enkelt sorterer ut plast og matavfall hjemme hos seg selv og legger dette i en separat pose.

- Posene sorteres optisk etter fargen når de kommer til anlegget. Dette er metoden vi ble anbefalt av vår renovasjonsetat, og vi håper dette er en god metode for vår kommune, sier Hansen til NRK Østlandssendingen.

Men hun utelukker ikke at Follo-metoden, som for eksempel brukes i Lundvika i Sverige, også kan være effektiv.

- Vi i bystyret har ikke vurdert metoden i Follo. Vi synes det er interessant, og det er absolutt noe vi må se litt på, avslutter bystyrerepresentanten.