Hopp til innhold

- Rasisme å nekte MC-gjenger

Ikke alle er like fornøyd med at MC-gjenger nå nektes adgang på utesteder og kafeer i Jessheim.

Hells Angels
Foto: BERTHOLD STADLER / AFP

Fra og med torsdag er man ikke velkommen på Jessheims utesteder dersom man har på seg vester eller hettegensere med MC-klubbmerker.

Årsaken er at mange gjester føler seg utrygge når MC-medlemmer dukker opp.

Forstår at folk blir redde

MC-entusiast Tor Arne Hanes er sjokkert over den nye kleskoden i Jessheim. Hanes skriver for Scanbike, et blad som drives av miljøet rundt Hells Angels.

- For det første er de ikke uniformerte. Derfor sidestiller jeg dette med rasisme. At noen utestenges på grunn av klesdrakt er en uting i demokratiet Norge, sier Hanes.

- Jeg har forståelse for at folk er redde. Når politiet utbasunerer hvor kriminelt dette miljøet er, så blir folk redde på grunn av den feilinformeringen, sier Hanes.

- Men når det gjelder miljøet i seg selv er frykten totalt ubegrunnet. Vi er ikke mer kriminelle enn andre alle miljøer, sier han.

- Ikke personlig

Ilse Petronella Marie Schoemans fra Haven kafé og pub forteller at dette er noe alle utestedene har bestemt.

Pub

Ikke alle er velkomne på Jessheims puber

Foto: NRK

- Alle utestedene er er enige om å nekte MC-guttene som kommer i vester og med MC-symboler inngang. Det er viktig for meg å presisere at det ikke gjelder personene, men den situasjonen som oppstår når det kommer en hel gjeng med vester, sier Schoemans.

- Gjestene føler seg utrygge. Noen snur og går, når de ser en gjeng med vester i lokalet. Vi ønsker å skape en hyggeligere atmosfære i lokalet, forteller hun.

- Vi synes det er veldig fint at utelivet tar stilling til denne uniformeringen, fordi den gjør hverdagen utrygg for de som går ut i Jessheim, sier lensmann i Ullensaker Morten Huse.

- Kamp mellom gjengene

Lensmann Huse forteller at dette gjelder klubbene som definerer seg selv som 1 prosent-klubber. Det innebærer at medlemmene anser seg selv som den ene prosenten av befolkningen som har meldt seg ut av samfunnet.

Lensmann i Ullensaker, Morten Huse

Lensmann i Ullensaker, Morten Huse

Foto: NRK

- 1 prosent-symbolet viser at de tar avstand fra samfunnets lover og regler. Dette kan føre til betydelig og alvorlig kriminalitiet. Det gjelder Outlaws, Hells Angels og Bandidos, og her i bygda har vi også Coffin Cheaters, som er store i Australia, sier Huse.

- Vi har to av klubbene lokalisert i bygda. Hells Angels har også hatt en delvis tilknytning til området, og det er en territorial konflikt. Det gjør situasjonen mer utrygg, særlig for lokale mc-folk som ikke er tilknyttet en gjeng, sier lensmannen.

Han tror ikke bikerene nå vil droppe vestene sine.

- Vesten betyr mye, de kommer definitivt ikke til å kaste den. Men jeg forventer at de rette seg etter utelivets påbud.

Klesregler er lov

- Dette er helt lovlig, på samme måte som andre har regler for å folk skal gå med eller uten slips og dongeri. Vi kommer til å følge opp meget nøye anmodninger om bistand hvis noen ikke retter seg etter påbudet.

- Dette handler ikke om personene. Tar de av seg vestene og hettegenserne så er personen inni velkommen, sier han.

Ilse Petronella Marie Schoemans er ikke redd for å stå i døra i Haven kafé og pub og nekte MC-gjengene inngang?

- Nei, absolutt ikke. Vi har hatt en god dialog med dem, og vi klarer å forklare hvorfor vi har valgt dette. Derfor er jeg ikke redd, sier Schoemans.

- Ta avstand fra diskriminering

MC-entusiast Tor Arne Hanes håper utestedene i Jessheim ikke vil følge opp sitt eget vedtak.

- Utestedene burde ta avstand fra denne diskrimineringen og la folk ha det gøy, uavhengig av klesdrakt, hudfarge og lignende, sier Hanes.