Hopp til innhold

Vil ha kontroll på verstinger

Politimesteren i Oslo vil at det skal bli lettere å holde såkalte verstingungdommer innesperret.

Rus og tvang
Foto: NRK

Dette er ungdom som begår kriminelle handlinger, ruser seg, eller jobber på horestrøket, men rømmer straks de blir plassert på barnevernsinstitusjon. I hovedstaden faller mellom 10 og 15 ungdommer innenfor denne kategorien årlig.

I fjor rømte 180 ungdommer over 750 ganger fra barnevernsinstitusjoner og fosterhjem i Oslo-området. Mellom 10 og 15 av disse ungdommene er såkalte verstinger. Mange av dem er i begynnelsen av tenårene, men de er allerede på vei inn i kriminelle miljøer

Jobber på horestrøket

Mens de er på rømmen fra institusjon begår de kriminalitet, ruser seg eller jobber på horestrøket.

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

I et brev til Barne- og likestillingsdepartementet etterlyser politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, bedre oppfølging av verstingungdommene. Gjengedal tror økt bruk av tvang ovenfor denne gruppa vil gi positive resultater.

- Når de kan greie å holde dem inne på institusjon så kan de kanskje få iverksatt bedre hjelpetiltak, men det hindrer også at vedkommende kommer ut og begår nye kriminelle handlinger og er med på å rekruttere flere inn i dette miljøet.

Får støtte

Politimesteren får støtte fra barneombud Reidar Gjerman

- Per i dag har vi ikke gode nok barnevernstiltak, som gjør at vi kan holde ungdommer tilbake bak låste dører når det er nødvendig, sier barneombudet.

Samtidig mener han at dagens barnevernsinstitusjoner må bli bedre før det kan bli aktuelt å holde ungdommer mot sin vilje på institusjon.

- Det bør settes i gang et arbeid for å få etablert institusjoner som både har muligheten for lukkede og åpne dører slik at ungdommer får det tilbudet de trenger til en hver tid, sier barneombud Reidar Gjerman.