Hopp til innhold

Reisende rotekopper

Staten håver inn på glemske nordmenn som skal reise bort. Så langt i år er det skrevet ut cirka 15 000 nødpass, noe som har innbrakt omlag 14 millioner kroner i statskassa.

Pass
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Bare på Gardermoen skriver politiet ut opptil 40 nødpass om dagen nå i sommerferien. Et nødpass koster like mye som et vanlig pass, men varer bare èn reise.

Politiet på Gardermoen jobber på spreng i ferien for å skaffe nødpass til folk som skal fly til utlandet. Så langt i år har de skrevet ut rundt 2500 nødpass på Gardermoen.

- Nå er det høysesong for nødpass. Fra skoleferien starter og til slutten av august er det veldig stor pågang. Vi skriver i snitt 20 pass om dagen, tenker jeg, og i helgene er det ekstra mye, sier Thom Fjæstad, som er sjef for grense- og forvaltningsseksjonen på Gardermoen politistasjon.

14 millioner kroner

Til sammen er det over hele landet skrevet ut rundt 15.000 nødpass i år. Ifølge Fjæstad skrives 90 prosent av passene ut til voksne. Dermed har staten håvet inn nesten 14 millioner kroner så langt i år.

For selv om mange har sikret seg billige flybilletter, blir reisen dyr hvis man glemmer passet. Nødpass er ikke billigere enn vanlige pass, og dermed må man ut med en tusenlapp om man må ta turen innom politistasjonen på Gardermoen.

På Gardermoen er det jevn pågang av stressede, passløse reisende.

- Vi oppdaget i forrige uke at passene hadde gått ut, og må ha nødpass. Det er jo litt sløvt sånn i siste liten, men i hektisk ferietid glemmer man det. Det er sånt som skjer. Huff, sier en av de mange som står og venter på politistasjonen.

Utgått på dato

- Det vanlige er at folk har glemt passene sine, eller at de har gått ut på dato. Så kommer de til flyselskapet og skal sjekke inn, og så får de beskjed om at de må ha pass, forteller Fjæstad.

Noen tror også at de kan reise uten pass.

- Det er litt forvirring om det. Folk tror de kan reise på et førerkort eller et bankkort innenfor Schengen, men det kan de ikke. Ifølge regelverket trenger du ikke pass i Schengen, men du trenger ID, og i Norge er det bare pass som er godkjent som ID. Derfor forlanger flyselskapene gyldig pass.

Nervepirrende kø

Og turen innom politistasjonen kan bli nervepirrende når klokken ubønnhørlig tikker mot boarding.

- Vi bruker bare rundt 20 minutter på passet, men ofte er det kø, og alle har jo like dårlig tid, så da må noen vente.

Ferien reddes som oftest av staben på politistasjonen på flyplassen. Men for dem som skal til USA, er det verre å legge igjen passet hjemme.

- USA forlanger maksinlesbare pass, og nødpassene er ikke maskinlesbare. Jeg vil derfor oppfordre alle som skal til USA i sommer til å sjekke passene sine i god tid før de skal reise, sier Fjæstad.