Hopp til innhold

Fratatt godkjenning

Entreprenøren Uniteam mister sin generelle godkjenning til å sette opp brakker. Det skjer etter at en barnehage i Oslo raste sammen tidligere i sommer og det ble funnet feil på en rekke andre brakker firmaet hadde ansvaret for.

Refstad og Tonsenjordet Barnehage

Refstad og Tonsenjordet barnehage

Foto: Andreas Øien Stensland

Heretter må Uniteam bevise at de bygger sikkert hver eneste gang de skal sette opp et bygg.

Det er Statens Bygningstekniske Etat som trekker tilbake godkjenningen.

 

- Vanlig byggeskikk

Konstruksjonen som ble brukt i den sammenraste Tonsenjordet og Refstad barnehage på Bjerke i Oslo er vanlig byggeskikk i midlertidige brakker i Norge. Det skriver Uniteam, som leverte brakkene, i et brev til Statens bygningstekniske etat (BE).

Problemene med fundamentet kan dermed gjelde flere av de over 1.000 brakkebyggene i Norge.

Mandag sendte Uniteam sitt svarbrev til Statens bygningstekniske etat (BE), der de hevder at de kan dokumentere at fundamenteringssvikten ikke er et spesifikt Uniteam-problem.

- Gjelder mange

Basert på egne undersøkelser etter at Oslo-barnehagen sviktet i juni i år hevder de at konstruksjonen er brukt i mange brakker i Norge.

- Jeg vil anslå at det finnes godt over 1.000 brakker i Norge, og mange av disse har samme type spinkelt trefundament, sier daglig leder Lasse Heimdal i Uniteam til NTB.

Han understreker at det ut ifra ulykkesfrekvensen knyttet til slike bygg ikke er grunn til å være engstelig i alle brakker, men at det likevel er riktig og viktig å undersøke dem, et arbeid som allerede er i gang lokalt.

Vet ikke årsaken til kollapsen

Årsaken til at brakkebarnehagen kollapset er fortsatt ikke kjent.

- BE vil ganske raskt behandle Uniteam-saken, opplyser rådgiver Magne Salveson i etaten til NTB.

Ut ifra Uniteams redegjørelse samt egne og andres undersøkelser vil etaten enten henlegge saken, gi en advarsel eller trekke tilbake den sentrale godkjenningen av selskapet.