Hopp til innhold

- En skamplett i Oslos historie

Oslo bystyre har aldri bestemt at barnehjemsbarn fra andre kommuner ikke skal få erstatning, mener Arbeiderpartiet.

Barnehjemsbarn

Fra hun var 14 måneder gammel til hun var åtte år opplevde hun vold og omsorgssvikt i institusjoner som Oslo kommune hadde ansvaret for. Nå er kvinnen i 40-årene, og hun har fortsatt ikke fått erstatning.

Foto: Privat

Selv om Oslo har innført en egen vederlagsordning for barnehjemsbarna, er det mange som ikke får en krone i erstatning. Dette gjelder barna som ble plassert i barnehjem i Oslo av andre kommuner.

Sosialbyråd Sylvi Listhaug er klar på disse barna ikke kan forvente noen erstatning siden de ikke ble plassert av Oslo kommune. Årsaken er at Oslo betaler vederlag til alle barn fra Oslo som ble plassert - og senere mishandlet - i institusjoner i andre kommuner.

- Har aldri vært diskutert

Men Arbeiderpartiet er uenig med Listhaug og mener problemstillingen aldri har vært tatt opp.

- Jeg tror at dersom den hadde vært tatt opp, ville vi fått inn en formulering som også hadde ivaretatt disse barna, sier Ivar Christiansen fra Arbeiderpartiet.

- Barna er Oslos ansvar

Han mener alle som har vært utsatt for overgrep i Oslo kommunes barnehjem, bør få lik erstatning.

- Vi kan ikke begynne å skille ut barn som har blitt plassert i Oslo kommune av andre kommuner. Gjør vi en dårlig jobb i våre egne institusjoner, kan vi ikke si at "nei, dette gjelder ikke dere", sier Christiansen.

- Ikke Oslo som skal betale

Men Christansen får ikke støtte fra SV, som mener at Oslo kommune ikke nødvendigvis skal betale vederlag til barn fra andre kommuner.

- Det beste ville være hvis vi klarte å få andre kommuner til å etablere en tilsvarende vederlagsordning som den vi har laget i Oslo. Det ville løse problemet, sier SVs ordførerkandidat, Marianne Borgen.

Dialog mellom kommunene

Nå mener hun Oslo bør gå i dialog med andre kommuner for å finne frem til en løsning.

- Jeg mener byrådet nå bør finne ut hvor mange barn det er snakk om og så bør byrådet gå i dialog med de kommunene dette gjelder. Så får vi se om vi klarer å komme til en rettferdrig ordning. Det kan også godt hende at vi må finne frem til en økonomisk deling mellom plasseringskommunen og Olso kommune, sier hun.