Hopp til innhold

Flere unge rusmisbrukere

Antallet mindreårige tunge rusmisbrukere i Oslo har eksplodert det siste året. Uteseksjonen har registrert en nesten like stor rekruttering til miljøet i løpet av de første fire månedene i år som i hele fjor.

Narkoman
Foto: Ill.foto: Scanpix / Scanpix

 

Leder Astrid Pettersen i Uteseksjonen er bekymret over det hun sier er en dramatisk utvikling.

- I 2006 hadde vi registret 44 mindreårige i dette miljøet. Ved utgangen av april så har vi 37 unge i det samme miljøet. Det er jo sannsynlig å tro at dette også utvikler seg i løpet av året, og da står vi med et alvorlig problem, sier Pettersen.

Leder i Uteseksjonen Astrid Pettersen

Leder i Uteseksjonen Astrid Pettersen

Foto: Knut Martin Løken / NRK

Yngre selgere

Hun tror årsakene til økningen til er yngre selgere, og at det nå er de samme selgerene som selger tunge stoffer og lettere stoffer som hasj.

- Og det gjør at det nå sannsynligvis er endel ungdommer som får en lavere terskel for å ta kontakt med miljøet, sier Pettersen.

På cafe trappa på Kiellands plass sitter Abdi og kameraten Jan Erik og tar seg en røyk. De kan ikke med hånden på hjertet si at de har sett flere mindreårige brukere i år enn i fjor. Men i følge Abdi er det en god grunn til det. Ungdom i miljøet er gode på å late som om de er eldre enn det de er. Det vet han, fordi han en gang spilte den rollen selv.

Må aktiviseres

- Den gangen da jeg var ungdom likte jeg ikke at folk spurte hvor gammel jeg var. Og jeg løy og sa jeg var 20 år, mens jeg egentlig var 15-16 år, sier Abdi.

Men Abdi tviler ikke på at problemet øker. Slik han ser det er det mange grunner til at mindreårige trekkes til rusmiljøet.

- Ungdom må aktiviseres i større grad. Da vil de holde seg borte fra gata, sier Abdi.

Han mener det er lett å bli fristet av rusmiljøet.

Må øke satsningen

Også for voksen ungdom, mellom 18 og 25 år har det vært en stor økning i antall registrerte i det tunge rusmiljøet. Fra 2005 til 2006 gikk tallet opp fra 1050 til nesten 1600. I følge Astrid Pettersen er det kun økt satsning som kan få bukt med tendensen.

- Det er viktig at man styrker barnevernstjenesten, og det er viktig at man styrker sosialkontorene. Jeg vet det er mange som er veldig lei av å høre dette om mer midler, men jeg tror nok det er et poeng å gå inn på mange nivåer innenfor aparatet som skal ta seg av dette. Og at det handler om bedre og flere tiltak, sier Pettersen.