Hopp til innhold

Dårligst barnehager i Oslo

Oslos barnehager er dårligst på innemiljø, samarbeidsklima, PC-tilgang og å sette inn vikarer for syke ansatte.

Byrådsleder Erling Lae besøkte barna i Madamløkken barnehage
Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Oslo kommune venter lengst i landet med å sette inn vikarer i barnehagene når noen er syke. Det viser en ny undersøkelse.

En av tre førskolelærere i de kommunale barnehagene i hovedstaden svarer at det tar to uker før det blir satt inn vikar når noen blir syke.

På landsbasis svarer nærmere 70 prosent av førskolelærerne at de får vikar innen tre dager.

I Oslo sier bare 25 prosent det samme.

Les hele rapporten her

Bedre i private barnehager

Undersøkelsen som Utdanningsforbundet har gjort blant drøyt 2000 førskolelærere tar for seg alt fra arbeidsbeslastning til tilgang på datamaskiner.

Oslo kommune kommer også dårligst ut når det gjelder PC-tilgang for de ansatte, innemiljø og samarbeidsklima,

Undersøkelsen skiller mellom private og offentlige barnehager.

Ifølge Aftenposten tyder svarene på at førskolelærerene i de private barnehagene er langt mer fornøyd både med omgivelsene og arbeidsbelastningen enn de som jobber i kommunale barnehager.

De offentlige barnehagene venter lenger med å sette inn vikar enn de private.

Vil bli i barnehagen

98 prosent av førskolelærerne vil bli i barnehagen, viser undersøkelsen. De trives godt på jobben, men opplever økt arbeidspress og et fysisk arbeidsmiljø som fortsatt er for dårlig.

 

Et hovedinntrykk fra undersøkelsen som presenteres på Utdanningsforbundets arbeidsmiljøkonferanse mandag 21. mai, er at de ansatte i barnehagen trives godt på jobb og har et godt samarbeidsklima seg imellom.

Undersøkelsen viser at barnehagene i stor grad har rutiner for samarbeid mellom ansatte og ledelse, og at lovpålagte arbeidsmiljøtiltak som verneombud og HMS-arbeid overholdes. Den bekrefter at disse faktorene har merkbart positive effekter både på det psykiske og det fysiske arbeidsmiljøet.

Økt arbeidspress

Undersøkelsen viser at den største utfordringen er knyttet til økt arbeidspress, stress og mangel på tid til å gjennomføre planlagte oppgaver. Opplevelsen av mangel på tid må sees i sammenheng med høyt sykefravær og for liten bruk av vikarer.

- Det er ikke unaturlig at man føler at man har for dårlig tid. Men problemet er hvis man blir syk av det. Og vi vet at førskolelærerne har høyere sykefravær enn mange andre yrkesgrupper, sier nestleder Per Aahlin i Utdanningsforbundet til Aftenposten mandag.

Undersøkelsen avdekker et uheldig mønster eller en ond sirkel når det gjelder det kanskje største arbeidsmiljøproblemet for førskolelærerne:

Økt arbeidsmengde fører til mangel på tid. Mangel på tid gir på sikt stress og utbrenthet og fører til sykefravær. Økt sykefravær bidrar i sin tur til økt arbeidsmengde og mangel på tid. Det hele forsterkes når det ikke settes inn vikarer før etter lang tid ved sykefravær.