Hopp til innhold

- Uverdig sykehjemskamp

Fylkeslegen mener det er uverdig at Oslos eldre må slåss for en plass på sykehjem. Byrådet innrømmer at de skulle vært tidligere ute med å bygge nye sykehjemsplasser i Oslo.

Eldresenter
Foto: Paal Audestad/Aftenposten / Scanpix

- Vi synes at terskelen ofte er for høy for å komme inn på sykehjem. Det er veldig fint å få bo hjemme for dem som ønsker det, men mange er etter hvert for syke til å bo hjemme, sier fylkeslege Petter Schou.

Det er i sin årsmelding at fylkeslegen retter krass kritikk mot eldreomsorgen. Altfor mange eldre får avslag på søknad om sykehjemsplass i Oslo, og det er altfor få sykehjemsplasser og altfor få faglærte pleiere, mener fylkeslegen.

- Vi tror at kommunene fremover må satse betydelig sterkere på både hjemmebaserte tjenester og sykehjemsplasser enn de har gjort de siste årene, sier han.

Hjelper å klage

Ett av skrekkeksemplene som fylkeslegen trekker frem i sin årsmelding, dreier seg om en eldre mann som både har Alzheimer, KOLS og varige skader i rygg, hofte og kne. Både fastlege og sykehusleger anbefalte at mannen skulle ha sykehjemsplass. Likevel sa bydelen først nei.

- Vi synes at det var et tydelig eksempel på et menneske som burde fått være på sykehjem uten at det skulle være noen diskusjon rundt det, sier Schou.

Men mannen fikk til slutt sykehjemsplass - etter å ha klaget til Helsetilsynet. Og det hjelper å klage. Hele tre av fire som klager til tilsynet på avslag, får sykehjemsplass likevel.

Statusen må opp

- Det største problemet i sykehjemmene i dag er for få kvalifiserte hender. Det er for mange ufaglærte som jobber på sykehjemmene og i hjemmebaserte tjenester. Man må få opp statusen, og man må øke sykepleierbemanningen og legebemanningen, mener fylkeslegen.

- Beskriver du en eldreomsorg på sparebluss?

- Nei, det vil jeg ikke si. Vi bruker antakeligvis mer på omsorg enn vi gjorde for en del år tilbake. Men behovet er enda større, og befolkningen endrer seg når det gjelder alderssammensetning. Nettverket i byer og tettsteder er løsere enn i gamledager. Vi har en økende gruppe gamle med minoritetsbakgrunn, og vi har et sykehusvesen som skriver ut pasineter i et mye raskere tempo, sier Schou.

- Alt dette presser omsorgstjenestene i kommunene voldsomt. Men det ansvaret og den belastningen må kommunene ta, legger han til.

Krafttak for eldreomsorgen

Og byrådet innrømmer nå at de burde ha bygget ut flere nye sykehjemsplasser.

Byrådssektretær Jøran Kallmyr i Byrådsavdelingen for velferd og sosiale tjenester mener det er leit at mange eldre får avslag på søknad om sykehjemsplass.

- Jeg tror det belyser at vi har et behov for et skikkelig krafttak for eldreomsorgen i Oslo. Vi begynte nå i 2007 med å bevilge 100 millioner til eldreomsorgen, men det er viktig at vi greier å få bygget opp nok sykehjemsplasser og at vi også får bygget opp omsorg pluss, sier Kallmyr.

- Det er ikke noen tvil om at vi skulle vært tidligere ute med å bygge opp flere sykehjemsplasser, sier han.