Hopp til innhold

Ga rådmann gratis bil

Tidligere rådmann Kjell Pettersen i Nittedal skal i flere år ha kjørt rundt i en flott bil betalt av Ivar T. Henriksen og RA-2.

Vannverksskandalen på Nedre Romerike
Foto: Fotomontasje: NRK

Det viser et hemmeligstemplet utkast til den endelige granskingsrapporten av vannverksskandalen som Romerikes Blad har fått tilgang til.

Den tidligere vannverksjefen har forklart at bilordningen var ulovlig og ikke ble godkjent av styrene.

Noen år etter at rådmannen hadde brukt bilen som var leaset av renseanlegget RA-2, forsøkte Henriksen å skaffe finansiering til fjernvarmeanlegget på Ahus gjennom Kommunalbanken, der den tidligere rådmannen nå var markedsdirektør. Like etter at søknaden ble levert, sprakk vannverksskandalen, og det ble aldri noe av lånet.

Delte ut kontanter

Det hemmelige utkastet til granskingsrapporten avslører også at vannverkssjefen delte ut opp mot 80.000 kroner til styremedlemmene på turer, skriver Romerikes Blad.

Ifølge flere av turdeltakerne hadde Ivar T. Henriksen med seg store summer i kontanter på flere av turene. Enkelte skal til og med ha mottatt kontanter under turene, til dekning av utlegg til mat og drikke.

Flere erstatningskrav

I utkastet konkluderer Nedre Romerike Distriktrevisjon med at det bør forberedes erstatningskrav mot lokalpolitikerne som satt i vann- og avløpsselskapets styrer i perioden 1995-2005. Granskerne mener styremedlemmene ikke kan legge all skylden på vannverksjefen alene.Også i den forrige rapporten fikk styrene sterk kritikk for å ha sovet i timen .

- Det har vært store mangler i kontrollen av den daglige driften, sa gransker Erling Grimstad da rapporten ble offentliggjort.

Flere av styremedlemmene Romerikes blad har snakket med, slakter nå distriktrevisjonens utkast og mener revisjonen har vært for mye opptatt av synsing og for lite av fakta.

Rapporten klar om en måned

I utkastet til den endelige rapporten viser distriktsrevisjonen til flere eksempler på at styrevedtak ikke har blitt fulgt opp for å sikre at de ble gjennomført. Dessuten mener granskerne at styremedlemmene må ha visst om kritikkverdige forhold som de ikke gjorde noe med.

Verken Ivar T. Henriksen eller hans advokat Else Bugge Fougner har villet kommentere saken overfor Romerikes Blad.

Den endelige rapporten fra Nedre Romerike Distriktsrevisjon er ventet om en måneds tid.