Hopp til innhold

Fortiden stopper barnehage

Arkeologer har funnet Østlandets kanskje største konsentrasjon av fortidsminner. Det kan stoppe planene om å bygge barnehage på tomta.

Sørum
Foto: Akershus fylkeskommune

Rikantikvaren skal nå avgjøre drakampen mellom Sørum kommune og fylkets arkeologer - om en barnehagetomt i Midtbygda. Tomta inneholder den kanskje største konsentrasjon av fredete fornminner som noensinne er funnet på Østlandet. Så rik på gamle spor at tomta ikke må røres, mener arkeolog Ole Grimsrud.

- Vi har funnet usedvanlig mye bosettingsspor under pløyelaget. Dette tror vi er fundamenter fra jernalder. Vi har funnet store mengder stolpehull og kokgroper tett over hele området, sier Grimsrud.

Det som kan være spor av en eldgammel landsby, ble avdekket av arkeologene i høst. Prøvefeltet er nå dekket til med jord igjen. Slik ønsker arkeologen fra fylkeskommunen at området skal forbli - urørt -som et reservoir for framtidas arkeologer.

- Fremtidens arkeologer kan ha bedre forutsetninger for å få mer ut av materialet, mener Grimsrud.

- Meningsløst

Men fylkesarkeologens holdning provoserer ordføreren i Sørum.

- Det som er meningsløst, er at man bare graver det ned og sier at her skal det ligge. Og om hundre år er det eventuelt noen som graver opp, sier ordfører Hans Marius Johnsen.

For kommunen trenger barnehageplasser nå og kan ikke vente i hundre år på at tomta eventuelt kan graves ut, mener ordføreren. Samtidig er det vanskelig å finne andre egnede plasser å legge barnehagen, for sporene fra fortiden finnes overalt i Sørum.

- Det er akkurat det samme under torva alle andre steder i omkretsen. Vi har prøvd seks andre steder som er enda vanskeligere enn dette, men med andre begrunnelser, sier Johnsen.

Langhus rekonstruert ut fra stolpehullsrekkene
Foto: Illustrasjon: Akershus fylkeskommune

Maktsenter

Sørum var hovedsete for Norges mektigste adelsfamile i middelalderen, Surdrheimmætten. Funnene som stadig gjøres i bakken tyder på at dette frodige landskapet har vært et maktsenter også mye lengre tilbake i tid.

Like ved der kommunen vil bygge barnehage, ligger det et gravfelt med 25 gravhauger. Norges eldste stokkebåt ble halt opp av Glomma ikke langt unna. De tallrike sporene etter mektige forfedre kan lamme utviklingen til beste for dagens og framtidas innbyggere, mener ordføreren.

- Det er jo et dilemma, for når vi to år på rad er Norges sterkest voksende kommune i prosent, så møter fortida oss. De som bodde her for 1000 - 2000 år siden har flyttet, og når vi skal ta i bruk området de la etter seg, er det vanskelig, sier han.

- Vi har tidligere hatt tilsvarende saker i Sørum. I Blaker ble det gitt dispensasjon og gravd ut og etablert barnehage. Men i dette tilfellet synes vi det er så voldsomt mye dokumentasjon på et sted at vi mener kommunen bør legge seg i selen for å finne alternative byggetomter, sier Ole Grimsrud.

Riksantikvaren avgjør

Nå er striden rundt barnehagetomta i Midtbygda oversendt Rikantikvaren for avgjørelse. Ordføreren håper barnehagen, som skal ha plass til 120 barn, kan plasseres oppå forfedrenes hustufter. Som et kompromiss foreslår han å gjøre deler av området om til museum.

- Man kan rekonstruere en del av de byggverkene som var her, sånn at vi får aktivt forhold til fortiden vår. Det kan man gjøre samtidig som man bygger ut her. Det ville blitt et stort nasjonalt forhistorisk senter her hvis man gjorde det, sier Johnsen.

Men arkeolog Ole Grimsrud faller ikke for ideen.

- Det er klart at alt er mulig, men i dette tilfellet er hele området dekket med fornminner. Hvis det var sånn at det bare var en liten del av arealet hvor det var konflikt med fornminner, kunne man kanskje fått til et eller annet, men her mener vi at alt bør bevares, sier han.