Hopp til innhold

Bush invitert til Oslo

En rekke statsledere står på gjestelista til en fredskonferanse i Oslo i september. Palestinas president har allerede takket ja til å komme.

George W. Bush
Foto: JASON REED / Reuters

USAs president topper den mildt sagt ambisiøse lista over inviterte gjester til fredskonferansen som Stiftelsen Dialog for fred har invitert til.

Konferansen skal etter planen arrangeres i Den Gamle Logen 7. september.

Målet er å løse både konflikten mellom Israel og palestinerne, og Kashmir-konflikten mellom India og Pakistan.  

I tillegg til George W. Bush står forgjengeren Bill Clinton, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Storbritannias statsminister Tony Blair, Palestinas president Mahmood Abbas, Israels statsminister Ehud Olmert, Kong Abdullah av Saudi-Arabia, Pakistans president Pervez Musharraf og Indias statsminister Manmohan Singh på gjestelisten.

Tror mange vil komme

I et brev til daglig leder i stiftelsen, bystyrerepresentant for Høyre, Aamir Sheikh, takker president Abbas ja til invitasjonen. Styreleder i stiftelsen, lagtingspresident og tidligere nestleder i Høyre, Inge Lønning, har tro på at flere skal gjøre det samme. 

Aamir Sheikh og Mahmoud Abbas
Foto: Privat

- Ideen her er rett og slett å ta et initiativ til at ledere fra statene som er i konflikt med hverandre, kan sette seg rundt det samme bordet og føre en samtale sammen, sier Lønning.

- Men hvor realistisk er det å få dem til en privat fredskonferanse i Oslo?

- Vi har et realistisk håp om at den palestinske presidenten kommer, og vi regner også med at den israelske statsministeren vil være interessert i å komme. Jeg tror at det i seg selv virker som en magnet på andre som er interessert i å få i stand en fredelig løsning i Midtøsten.

Dyrt sikkerhetsopplegg

Stiftelsen har søkt Utenriksdepartementet om tre millioner kroner i støtte til fredskonferansen, som tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har påtatt seg å lede. Blir konferansen noe av med noe i nærheten av den ønskede gjestelista, blir sikkerhetsregningen for norske myndigheter trolig det tidobbelte.

- Dette har vi faste rutiner på i Norge. Hver gang folk av dette kaliberet kommer til Norge - uavhengig av foranledning - utløses selvfølgelig et sikkerhetsopplegg. Det er de faste norske myndigheter som har ansvaret for å treffe de tiltak som er nødvendige, sier Lønning.

UD vil ennå ikke kommentere saken utover å bekrefte at søknaden er mottatt.

- Vår holdning er ennå ikke fastlagt. Vi har søknaden inne til behandling og vil ha en holdning når vi er ferdige med å behandle søknaden, sier rådgiver Vebjørn Dysvik.

Møte med USAs ambassade

USAs ambassade skal neste uke møte Stiftelsen Dialog for fred for å snakke om den planlagte fredskonferansen i Oslo til høsten og invitasjonen til Bush.