Hopp til innhold

Veterinærene bør bli i Oslo

Veterinærhøgskolen bør bli i Oslo og ikke flytte til Ås. Det er konklusjonen i en ny rapport.

Universitetet på Ås
Foto: NRK

Veterinærhøyskolens nye avdeling bør ligge på Adamsstuen i Oslo og ikke flyttes til Ås.

Det slås fast i en ny rapport, som viser til at det blir billigere å bygge ut de eksisterende lokalene fremfor å flytte ut av byen, skriver Universitas.

Dovre-rapporten er utarbeidet av Dovre International og Transportøkonomisk, og ble bestilt av Regjeringen som et ledd i kvalitetssikringen rundt spørsmålet om hvor Norges Veterinærhøgskole (NVH) skal lokaliseres.

Andre hensyn

Leder av Veterinærmedisinsk studentutvalg, Per Kristian Groseth ønsker en lokalisering i Oslo, men er misfornøyd med at det økonomiske skal vektlegges i den endelige avgjørelsen.

 - Økonomisk sett er det rimeligere å bygge i Oslo enn på Ås, men jeg håper det vil bli tatt andre hensyn som veier mer i denne avgjørelsen, sier han.

Uenige ledere

Administrerende direktør ved NVH, Knut Børve, er godt fornøyd med rapporten og opplever den som grundig. 

- At den vektlegger det økonomiske er bare bra, det er jo nettopp det som er formålet med rapporten. Den legger et godt grunnlag for den videre politiske prosessen, sier han.  

Rektor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, Knut Hove, er derimot uenig.  

- Denne rapporten synes jeg er så utenfor blinken at det er helt greit at den sendes til politikerne for vurdering. Rapporten er jo bare en konsulentuttalelse fra et selskap som har lite kjennskap til de faglige sider ved saken, sier han, og legger til at Dovre-rapporten har tatt i bruk dokumenter fra før 2005.  

- Rapporten legger ikke vekt på utviklingen vi har hatt etter at vi ble et universitet, kun på vår basis som landbrukshøyskole.  

Avklaring til våren

Dovre-rapporten er bare en av mange rapporter som har evaluert hva som er best for NVH.

Siden 2001 har debatten rast om flytting av Veterinærhøgskolen  til Universitetet i Oslo eller til det nåværende Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås.

Et annet alternativ har vært å legge skolen under UMB, men likevel ikke flytte til Ås.  

Ifølge Universitas tar regjeringen sannsynligvis endelig stilling til saken i revidert nasjonalbudsjett våren 2007.