Hopp til innhold

Horntvedt blir kultursjef

Tidligere byutviklingsbyråd i Oslo, Grete Horntvedt, er ansatt som ny direktør i Stiftelsen Norsk Kulturarv på Vågå nord for Lillehammer.

Byutviklingsbyråd Grete Horntvedt
Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Horntvedt trakk seg som byråd i september etter den omfattande korrupsjons- og svindelsaken i Undervisningsbygg i Oslo.

Norsk Kulturarv har vært uten fast daglig leder siden Dag Lindvig sluttet tidligere i år.

Kunne bli ordfører

Det ble tidligere denne måneden spekulert i om Grete Horntvedt kunne bli Oslos neste ordfører.

Grete Horntvedt og Fabian Stang er de som hadde mest støtte i bydelslagene til Oslo Høyre, det viste prøvenominasjonen. Og den tidligere byutviklingsbyråden sa hun ville takke ja hvis hun blir spurt.

Men nå har hun altså takket ja til en helt annen jobb.

- Svært fornøyd

- Vi er svært fornøyd over å ha fått tidligere byråd for byutvikling i Oslo, Grete Horntvedt, som ny direktør i Norsk Kulturarv, sier styreleder Inger-Lise Skarstein i en pressemelding. 

Norsk Kulturarv har som motto ”Vern gjennom bruk”. Norsk Kulturarv er lokalisert i Vågå kommune, Oppland, og driver aktivt kulturminnevern med hele landet som arbeidsområde.

Kvalitetsmerket Olavsrosa tildeles gjennom stiftelsen. Norsk Kulturarv utgir bladet Kulturarven. Landsdekkende aksjoner som ”Rydd et kulturminne” og ”Ta et tak” er viktige i det holdningsskapende arbeidet.

Bakgrunn fra Hamar

Grete Horntvedt er utdannet lærer fra Hamar, og har vært rektor ved Treider Privatskole og utdanningsdirektør i Oslo og Akershus.

Mer kjent er Grete Horntvedt som byråd for kultur og utdanning i Oslo gjennom 7 år, og nå sist for byutvikling, samt en lang politisk fartstid i Oslo bystyre.

Hun startet imidlertid sin politiske løpebane i Hamar kommunestyre og Hedmark fylkesting, hvor hun var medlem av kulturutvalget og fylkesutvalget.

- Interessante oppgaver

- Jeg ser frem til å være med på videreutviklingen av Norsk Kulturarv, for her er det mange interessante oppgaver, sier Grete Horntvedt.

Hun håper at hun med sin bakgrunn kan tilføre Norsk Kulturarv verdifull erfaring. Hun legger til at vår felles kulturarv må tas vare på; vern gjennom bruk gir verdiskaping og næringsutvikling.

- Viktige oppgaver framover er bl.a. å opprettholde kulturlandskapet og løfte fram kystkulturen i landet vårt, mener hun.

Grete Horntvedt hevder at kulturminner i byer også må kunne gjøre seg fortjent til Olavsrosa. Hun ønsker at kvalitetsmerket Olavsrosa skal bli mer kjent.