Hopp til innhold

Hotellstriden på Youngstorget er avgjort

Vegg i vegg med det fredede Folketeateret ligger bygget striden har stått om. I dag sa Kommunalminister Jan Tore Sanner at bygget ikke får bli høyere enn 5 etasjer høyt. Han støtter dermed bystyrets forslag.

I dag ble det bestemt at det gamle bygget på Youngstorget 3, som ligger ved siden av Folketeateret, kan rives og at et nybygg kan føres opp. Det vil si at eierne, OBOS og Thon, kan føre opp et hotell slik de tidligere har ønsket.

Det var lenge uvisst hva som ville skje med det gamle bygget på Youngstorget 3 (med rød ring rundt), men i dag åpnet kommunalminister Jan Tore Sannet for at det kan bygges et hotell på fem etasjer på tomten.

Bård Folke Fredriksen og Jan Tore Sanner

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen og kommunalminister Jan Tore Sanner mener at et hotell på Youngstorget vil løfte bylivet i området.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

– Oslo kommune har foretatt en god avveining der man har lagt vekt på at det skal være symmetri i byggene. Her er det et høyt bygg og på hver side blir det to bygg som skal stå til hverandre. Derfor har jeg godkjent bystyrets plan, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

For i dag ble det bestemt at det gamle bygget på Youngstorget 3, som ligger ved siden av Folketeateret, kan rives og at et nybygg kan føres opp. Det vil si at eierne, OBOS og Thon, kan føre opp et hotell slik de tidligere har ønsket.

Men i stedet for syv etasjer som eierne har ønsket seg, får ikke hotellet strekker seg over mer enn fem etasjer med skråtak. Derfor vil det nå bli opp til Thon og OBOS hva som skjer med bygget.

Ville ha det tilbake i original stand

Planbeskrivelse av Youngstorget 3

På det øverste bildet ser man hvordan bygget ville sett ut med syv etasjer. På Den nederste bildet ser man forslaget om kommunalministeren godkjente i dag med fem etasjer og skråtak.

Foto: Kommunal- og Moderniseringsdepartementet

Youngstorget 3 har en lang historie. Bygget ble oppført i 1880 og har i senere tid stått på byantikvarens gule liste over verneverdige bygg. Men på 1970-tallet ble bygget totalrenovert og fikk en fasade bestående av plater. Veggene inni ble erstattet med søyler og bjelker i betong.

Da eierne av bygget, Thon og OBOS, la fram at de ønsket å føre opp et flunkende nytt hotell på tomten på syv etasjer, satte Riksantikvaren foten ned og la inn en innsigelse. Riksantikvaren ønsket i stedet å føre bygget tilbake til det opprinnelige stand, men trakk i senere tid innsigelsen sin tilbake.

Saken ble tatt videre til Oslo bystyre og byutviklingskomiteen gikk inn for et tredje alternativ, som innebar å rive det gamle bygget og føre opp et bygg på samme høyde som det som står der i dag med skråtak.

På denne måten ville bygget bli symmetrisk med bygget som ligger på andre siden av Folketeateret og havne mer i bakgrunnen, mente bystyret. Det var disse planene kommunalminister Sanner i dag sa ja til.

Saken fortsetter under bildet

Youngstorget 3

Det er dette bygget med adresse Youngstorget 3 striden har stått om.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

– Viktig oppgradering av bysentrum

Byutviklingsbyråd, Bård Folke Fredriksen (H), mener nybygget er en viktig oppgradering av bysentrum.

– Jeg er veldig glad for at forslaget gikk igjennom. Det var et neste enstemmig vedtak i Oslo bystyre, og kommunaldepartementet viser at de har tillit til den avveiningen som kommunen har gjort, sier Folke Fredriksen.

Både Sanner og Folke Fredriksen mener bygget er en oppfølging av Youngstorgets historie og et godt bidrag til byutviklingen.

– Oslo kommune har vært opptatt av å legge til rette for gode byrom. Her blir det liv og røre, og dette blir et veldig flott bygg. Oslo kommune har foretatt kloke avveininger, sier Sanner.

Kan bli kontorbygg

For selv om det nå er vedtatt at det kan bygges et hotell på inntil fem etasjer med skråtak på tomten, blir det opptil OBOS og Thon å avgjøre saken.

Konserndirektør for næringseiendom i OBOS, Arne Baumann, sier at det fortsatt er usikkert hva som vil føres opp på tomten. Blir det ikke økonomisk gunstig med et hotell på grunn av plassbegrensningen, vil det heller bli aktuelt å føre opp et kontorbygg.

– Vi har jobbet med en omregulering av eiendommen i lang tid, enten til et hotellformål eller til et kontorbygg. Men vi har et ønske om å lage hotell fordi vi tror det gir mest tilbake til byen og det som er på Youngstorget, sier Baumann.

Slik så Youngstorget ut i 1935

Slik så Youngstorget 3 (bygget til høyre) ut i 1935 før det ble totalrenovert på 1970-tallet.

Foto: Kommunal- og Moderniseringsdepartementet