Hopp til innhold

Jaget bort fra Borgen igjen

Romfolkene som hadde slått leir i Middelalderparken i Oslo har nå forlatt området, etter at Politiet ba dem forlate stedet.

Politiet ber romfolkene som har slått leir i Middelalderparken i Oslo om å komme seg bort umiddelbart.

Jages bort fra Borgen igjen

Rundt 60-80 av de 120 romfolkene og okkupantene som torsdag morgen ble kastet ut av en riveklar bygning i Oslo hadde tidligere i dag satt opp telt utenfor Borgen.

Klokken 21.15 torsdag kveld opplyser politiet til NRK at de fleste har forlatt området og at det kun er få personer igjen som pakker ned sakene sine.

Ifølge operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tore Solbeg, dro de frivillig fra stedet og politiet hadde ikke behov for å bruke makt.

Solberg har ingen formening om hvor romfolkene nå vil dra.

– Vi har ikke bedt de gå noen steder. Noen oppholder seg ved Oslo S, og noen er ute ved gaten utenfor her. Det er opp til dem hvor de oppholder seg, bare de ikke camper på områder de ikke har lov til, sier Solberg.

Kommunen har egene vektere som vil passe på området gjennom natten.

Bisto Oslo kommune

Det var like over klokken 19 torsdag kveld at politiet opplyste at de ville bistå Oslo kommune ved Kulturetaten, i å få romfolkene fjernet.

– Dette er kommunal grunn, og Kulturetaten vil ikke ha dem der, sier Solberg.

Hovedårsaken til at kommunen vil ha dem fjernet skal være at Middelalderparken i Gamlebyen er et verdifullt kulturminneområde. I tillegg er de engstelig for forsøpling.

Romfolkene har flere ganger i løpet av torsdag ettermiddag fått beskjed av politiet om å fjerne seg fra parken.

– Dersom de ikke forlater stedet må vi fjerne dem med makt, sier Solberg til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Teltleir Middelalderparken

Flere av de tidligere husokkupantene har slått opp telt i Middelalderparken. Kommunen vil ha dem fjernet.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Nekter å flytte seg

Mihai Negrea fra organisasjonen Folk er folk sier de ikke kommer til å flytte seg frivillig.

– Dette er vår siste sjanse. Vi har ingen steder å dra. Vi kommer ikke til å dra herfra frivillig, sier Negrea til NRK.

Tidligere har romfolkene blitt jaget fra område til område, uten at noen endelig løsning er funnet. I sommer opprettet en gruppe romfolk en provisorisk teltleir på en privat tomt på Årvoll i Oslo. Kommunen krevde da at eieren stengte leiren.

Borgen skal rives

Namsmannen har bestemt at romfolk og andre beboere skulle kastes ut av huset. Torsdag formiddag gikk politiet i Oslo til aksjon mot bygningen, som altså har tilnavnet Borgen. Minst 120 personer ble bedt om å forlate bygningen umiddelbart.

Det er Jernbaneverket som eier bygningen, og de har planer om å rive den. Det er årsaken til at namsmannen bestemte at husokkupantene skukke kastes ut.

– Bygningen skal rives for å gi plass til en ny jernbanetrase på den nye Follobanen, forteller Kathrine Kielland i Jernbaneverket.

Politi og romfolk i Middelalderparken

Politiet snakker torsdag kveld med Mihai Negrea og andre romfolk i håp om at de vil forlate Middelalderparken frivillig.

Foto: Fillip-André Baarøy / NRK