Hopp til innhold

Isfast i Bunnefjorden

Seilbåten «Solo» skulle vært på vei til regatta i Frankrike. Den ligger istedet isfast ved Malmøya i Bunnefjorden.

Rune Aasberg på seilbåten Solo.

Sitter isfast i Bunnefjorden

Rune Aasberg

Rune Aasberg.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK
Hans Olav Hygen

Hans Olav Hygen.

14. april skulle Class 40-skuta «Solo» seilt regattaen Normandy Channel Race ut fra Caen i Frankrike. Men slik blir det ikke, for «Solo» ligger isfast i Bunnefjorden.

– Nå skulle vi vært på vei til Frankrike for å seilt regatta, sier Rune Aasberg, eier av seilbåten.

Forsvaret prøvde hjelpe

– De prøvde å lage en råk, men de kom ikke mange meterne inn i isen. Isen er faktisk opp mot 50 cm tykk rundt Malmøya her, sier Rune Aasberg.

Så nå ligger «Solo» fast i isen, istedet for å være på vei til regatta i Frankrike, og rundt båten spaserer folk på isen.

Rune Aasberg sier at Normandy Channel Race er en av Nord-Europas tøffeste seilaser. Seilasen tar 5-6 døgn og går i den Engelske kanal og Irskehavet. I fjor gikk det temmelig bra med båten.

– Vi vant ikke. På ingen måte. Vi lå på tredjeplassen når det var 20 nautiske mil igjen av tusen, havna i et vindhøl og ble nummer åtte, men sånn er livet.

– Vi skulle ned og reise kjerringa i år, og var veldig godt forberedt. For andre er jo dette bare en liten greie, men for oss som er ihuga regattaseilere så er det surt å gå glipp av en veldig fin trening ned til Frankrike, en veldig bra regatta, og en fin tur hjem.

Nå er alt håp ute for å rekke seilasen, og Rune Aasberg tror det vil ta minst fjorten dager før han får rikket på båten.

– Men du er jo en erfaren seiler og kjenner Bunnefjorden godt, hvorfor parkerte du båten her?

– Det er et veldig godt spørsmål. Isforholdene er helt eksepsjonelt forferdelige. I fjor startet jeg sesongen i begynnelsen av mars.

Isen blir liggende

Hans Olav Hygen på Meteorologisk Institutt sier at han ikke er overrasket over at isen i Bunnefjorden er tykk, ettersom det ikke har vært noen mildere perioder i vinter som har latt noe av isen smelte.

– Det var ganske sterk og gjennomgående kulde fra 11. til 25. januar. På 14 dager får du lagt isen. Og selv om februar hadde temperatur litt over normalen, så var det få dager innimellom. Det bryter ikke opp is, sier Hans Olav Hygen, klimaforsker.

Hygen sier at temperaturen i mars på Blindern har ligget 1.9 grader under gjennomsnittet, mens i mars i fjor var det lange perioder der folk gikk i shorts. Han mener isen i Bunnefjorden vil holde seg enda i mange dager.

– Uten at jeg kjenner dynamikken til isen der nede, så vil den ikke smelte noe særlig før vi får nattetemperaturer over null. Før det smelter isen om dagen, og fryser til igjen om natta.

– Vi kommer kanskje over null grader om natta mot neste helg. Og da får vi også muligens nedbør i form av regn, sier Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk Institutt.

Solo ligger fast i Bundefjorden

«Solo» ligger isfast hos Bundefjorden Seilforening på Malmøya.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK
Solo ligger isfast i Bundefjorden

Bildet av «Solo» ved Malmøya er tatt fra Ulvøya.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK