Hopp til innhold

Far til barnehagebarn irritert på Dagbladet etter evakuering

Faren til ett av barna i barnehagen i Oslo som evakuerte fredag ettermiddag mener Dagbladet fremprovoserte situasjonen. Dagbladet avviser kritikken.

Waldemar barnehage

EVAKUERTE: Waldemar barnehage, som fredag evakuerte seg selv etter det de oppfattet som bombetrussel.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Waldemars barnehage evakuerte 40 barn etter at de ble kjent med en animert video av at barnehagen ble bombet.

Det var Høyre-rådgiver Hans Kristian Thorbjørnsen som hadde lagt ut videoen på Facebook.

Ifølge politiet dreide det hele seg om en misforståelse: Opphavsmannen hadde brukt mobilapplikasjonen «Action Movie FX» til å ta bilde av barnehagen, og så lagt til en effekt slik at det ser ut som barnehagen ble bombet.

– Videosnutten ble lagt ut på Facebook som en morsomhet. Vi har snakket med personen som la den ut, og vurderingen vår helt fra starten av har vært at dette var helt ufarlig, sa operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NRK tidligere på dagen.

Det var Dagbladets journalister som gjorde Waldemars barnehage kjent med videoen. Eieren av barnehagen sier til Dagbladet at de mener videoen er usmakelig, men at den ble oppfattet som en trussel på tross av dårlig kvalitet.

– Det er usmakelig. Jeg tror det hele bunner i en veldig dårlig spøk, men vi måtte foreta oss noe. Det var en spøk som tok av, sier Rolf Årseth til avisen.

– Journalister har et ansvar

Hans Magne Ekre, som har en sønn i barnehagen, ble såpass irritert på Dagbladet etter episoden, at han sendte en e-post til tre av avisens journalister og ba dem si unnskyld for å ha fremprovosert hendelsen:

«Dere klarte tydeligvis for egen maskin å skape det nødvendige dramaet for å lage førstesidestoff ved å skremme ledelsen i barnehagen med denne videoen, noe som første til at de valgte å evakuere alle barna», skriver Ekre i e-posten han sendte fredag kveld.

«Som far til en tre år gammel gutt som går i Waldemars hage, vil jeg gjerne spørre dere om dere synes det var verdt det? Var det en passende prislapp for å få saken, at dere skapte en utrygg og spent situasjon for disse 40 barna?» fortsetter han.

(Saken fortsetter under bildet)

Action Movie FX

APP: 65 personer, deriblant 40 barn, i Waldemars barnehage evakuerte seg selv etter å ha sett en video laget med denne appen.

Foto: Skjermdump fra applikasjonen

– Jeg ville minne Dagbladet på at journalister har et ansvar. Jeg synes ikke de har vært dette ansvaret bevisst i denne saken, sier Hans Magne Ekre til NRK sent fredag kveld.

Han mener det er svært beklagelig at videoen i det hele tatt ble en stor sak.

– Det synes tydelig at Dagbladets motivasjon var å lage en sak der det ikke var noen sak, forklarer han.

– Formidlet at det var en spøk

Dagbladets konstituerte nyhetsredaktør Jo Randen avviser at hensikten med å ringe barnehagen var å skape førstesideoppslag.

– Vi fikk tips om videoen, og synes det var spesielt at det var lagt ut av en kommunikasjonsmedarbeider i Høyre. Vi ringte deretter barnehagen for å spørre om de hadde fått reaksjoner på denne videoen, og om de hadde noen kommentarer til at den ble lagt ut, sier Jo Randen, konstituert nyhetsredaktør, til NRK.

Nyhetsredaktøren sier det ble formidlet fra Dagbladets side at videoen etter alt å dømme var ment som en spøk.

– Vi så at dette var et forsøk på en spøk, noe vi også formidlet til barnehagen. At barnehagen valgte å evakuere var en avgjørelse ledelsen i barnehagen tok. Det kom også fram, blant annet i saken vi selv skrev, at både eieren av barnehagen og politiet oppfattet dette som en spøk, påpeker Randen.

– Vi hadde på ingen måte forutsett at vår henvendelse skulle føre til evakuering, legger han til.

– Så du avviser at dette var et forsøk på å lage førstesidestoff for Dagbladets del, slik Hans Magne Ekre hevder?

– Det er ikke vanskelig å skjønne at foreldre og barn kan ha opplevd situasjonen som ubehagelig og skremmende, men det er viktig å understreke at det var barnehageledelsen som valgte å evakuere. Det kom overraskende på oss, svarer Randen.