Hopp til innhold

Tigging: Politikere visste ikke hva de gikk inn for

I politivedtektene som Lørenskog-politikere har sendt ut på høring, må tiggere melde fra til politiet sju dager før de går ut på gata. Et rent arbeidsuhell, sier Høyre.

Tigging

Politikerne i Lørenskog foreslår at personer som vil tigge skal melde fra til politiet sju dager før tiggingen skal skje. Nå ønsker Høyre å trekke forslaget tilbake.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Høyre var et av partiene som støttet meldeplikten, men nå beklager gruppelederen for at partiet ikke fikk med seg den spesielle sjudagersregelen.

– Ordet tigging ble puttet inn i en eksisterende paragraf. Jeg vil tro at det er et rent arbeidsuhell, sier gruppeleder i Høyre, Turid Kristensen.

I forslaget er tigging plassert i samme paragraf som musikkfremvisning. Der er regelen at politiet skal ha melding om arrangementet minst sju virkedager i forkant.

FrP vil ha tigge- forslag

Den nye bestemmelsen var oppe i kommunestyret før jul og er nå ute på høring i Lørenskog. Regelen innebærer at folk som vil be om penger i kommunen først må søke lensmannen om forhåndstillatelse og deretter vente sju virkedager på å få lov.

– Vi ønsker å gjøre det vanskeligere for folk å tigge på gata, sier gruppeleder for Fremskrittspartiet i Lørenskog, Marie Oppegaard.

FrP er i utgangspunktet positive til en sujdagersregel, men vil avvente høringsrunden før de bestemmer seg.

Høyre vil ha omkamp

Høyre på sin side var ikke klar over sjudagersregelen da NRK tok kontakt, men vil nå ta saken opp igjen.

– Vi ønsker å fjerne den tidsfristen, det må være tilstrekkelig at de melder seg hos politiet og får den tillatelse man trenger, sier Kristensen.

Det Kristensen ønsker å innføre er en lov tilsvarende den de har i Bærum kommune, hvor tiggere må ha tillatelse av kommunen.

Vil gjøre som Bærum

I Bærum er kravet at den som skal samle inn penger først må identifisere seg på politihuset. Hvis ikke kan tiggere bortvises eller bøtelegges.

– Vi har sett at det er en økning av tiggere i Lørenskog. Meningen var å skaffe seg en oversikt over tiggerne i kommunen, sier gruppelederen som påpeker at det er en reell sammenheng mellom økt kriminalitet og tigging.

Likevel reagerer hun på sjudagersregelen som vil gjøre tiggingen så vanskelig at det i praksis blir et lokalt forbud. Stortinget bestemt at tigging skal være lov.

FrP mener det fortsatt at et forslaget ikke kan kalles et totalforbud.

– Jeg vil si at denne tigge-paragrafen blir en mellomting mellom et totalforbud og regelen i Bærum kommune, sier Oppegaard fra FrP.

Lørenskogs politivedtekter kommer til politisk behandling 14. februar.