Hopp til innhold

– Bruk riktig utstyr på nyttårsaften!

Følg reglene, bruk riktig utstyr og ha fornuften med deg, er oppfordringen fra brannvesenet. Da blir nyttårsaften hyggelig for alle.

Brannvesenet om fyrverkeri

Lars Grimsgård og Solveig Marie Øverli fra Oslo brann- og redningsetat oppfordrer folk til å følge reglene og ha fornuften med seg på nyttårsaften.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Mens mange koser seg med god mat og bobler i glasset, er nyttårsaften en travel dag for brannvesenet.

– Det koker der ute, det er mye bevegelse, og det er masse å gjøre for oss, sier Lars Grimsgård som er ansvarlig for Oslo brann-og redning sin beredskap selve nyttårsaften.

Fyrverkeri

For at fyrverkerioppskytingen skal være trygg, kontrollerer brannvesenet utsalgssteder, slik at fyrverkeriet man kan kjøpe er av god og riktig kvalitet.

Foto: DUARTE SA / REUTERS

I de verste tilfellene fører fyrverkeri på nyttårsaften til branner og alvorlige personskader.

2012 ligger an til å bli året der færrest omkommer i brann på nærmere 50 år. I Oslo har det bare vært to branndødsfall i år.

For å beholde den gode statistikken vil brannvesenet at folk har fornuften med seg og følger reglene når de skal fyre opp raketter.

Les også: Vi bruker 60 kroner hver på fyrverkeri
Les også:
Oslofolk bruker mest penger på nyttårsfesten

Vil ikke være strenge

Selv om Grimsgård har registrert at folk allerede har begynt å fyre opp raketter er det er ikke lov til å fyre opp raketter før klokken 18 nyttårsaften og siste rakett skal være fyrt av klokken 02 den 1. januar.

Brannvesenet om fyrverkeri

Solveig Marie Øverli demonstrerer bruk av vernebriller og peker på en godt synlig bruksanvisning. - Les denne, er oppfordringen.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

– Vi slår ikke veldig hardt ned på brudd på disse reglene, men vi oppfordrer alle til å følge reglene for oppskyting i sin kommune og ikke minst være edru når man gjør det, sier Grimsgård.

– Dette skal være en hyggelig aften og vi er ikke opptatt av å være strenge. Vi er opptatt av å veilede og gi råd og så griper vi inn der det er skikkelige overtramp.

Kontrollerer utsalgssted

For at fyrverkerioppskytingen skal være trygg, kontrollerer også brannvesenet utsalgssteder, slik at fyrverkeriet man kan kjøpe er av god og riktig kvalitet.

Solveig Marie Øverli fra Oslo brann- og redningsetat er ansvarlig for fyrverkerisalget i Oslo, og har ansvar for å kontrollere de 60 utsalgsstedene i hovedstaden.

– Det viktigste er at du må drive handelsvirksomhet og ha et fast utsalgssted som egner seg for fyrverkerisalg. I tillegg må fyrverkeriet være godkjent av SINTEF eller være CE-merket.

– Bruk riktig utstyr!

Øverli oppfordrer folk til å kjøpe riktig fyrverkeri, som for eksempel fyrverkeribatteri.

– Dette batteriet er lett å plassere og stødig. Det har stor og synlig bruksanvisning. Gjør man det riktig skal dette gå fint!

Sikkerhetsavstanden på slikt fyrverkeri er mellom 20 og 50 meter, så det kan være lurt å plassere dem på et åpent sted.

Øverli oppfordrer også folk til å sikre seg selv ved å kjøpe vernebriller.

– På mange utsalgssteder får man et par på kjøpet, og så kan man kjøpe flere for en billig penge.