Hopp til innhold

– Blir behandlet som et B-lag

Barneombud Anne Lindboe mener for lite gjøres for å hindre at barn holdes som slaver i Norge.

Barneombud Anne Lindboe

Barneombud Anne Lindboe etterlyser tettere samarbeid mellom blant andre politiet og barnevernet.

Foto: Magnus Brattset Drabløs / NRK

– Jeg reagerer med stor bekymring. Dette er ting barneombudet har vært klar over en stund, og at det er et økende problem, sier barneombud Anne Lindboe til NRK.

Torsdag kom det frem at flere og flere barn som er ofre for menneskehandel i verden, kommer til Norge. De fleste er i alderen 14 til 18 år og blir utnyttet.

Børge Njå er seksjonssjef ved oppvekstseksjonen i bydel St. Hanshaugen i Oslo han forteller at det er en tendens til økning i antall mistenkte ofre for menneskehandel i Oslo.

– Vi har nå hatt tre saker på halvannen måned bare i Oslo sentrum og vi tror det er et mye større omfang, men det er vanskelig å finne de, sier Njå til NRK.

Blir ofte plukket opp av politiet

Barneombudet mener myndighetene må ta tak i situasjonen.

– Disse barna blir behandlet som et B-lag og deres rettigheter blir ikke respektert på lik linje med andre norske barns rettigheter og det er veldig alvorlig, sier Lindboe.

Hun etterlyser et tetter samarbeid mellom politiet og barnevernet.

– Mange av disse barna blir på et eller annet tidspunkt plukket opp av politiet for småkriminalitet eller narkotikaforbrytelser. Man må da behandle sakene som noe mer enn en vanlig kriminalsak og samarbeide tett med barnevernet. Barnevernet må også prioritere sakene og gå ordentlig inn for det.

– Justisdepartementet, politidirektoratet, politiet og Barne- og likestillingsdepartementet bør sette seg ned og utarbeide en god strategi og en god plan med tanke på hvordan man kan hjelpe disse barna på best mulig måte.

Selv skal Lindboe overvåke situasjonen.

– Jeg skal gjøre mitt for å følge med på situasjonen og utvilklingen og si i fra om tilbudet blir for dårlig.

– Svært sårbare

Barneombudet mener det er vanskelig å få oversikt over omfanget av problemet.

– Det er ingen som vet akkurat hvor stort problemet er. Det er barn som blir smuglet til Norge som vi ikke har noen oversikt over. I tillegg har vi alle de papirløse som vi vet får barn og har med seg barn til landet. Det er også barn som rømmer fra asylmottak og blir borte. Disse barna lever i en veldig utrygg tilværelse og er svært sårbare for å bli utnyttet.

Det er heller ikke lett å peke på en spesifikk gruppe som mishandler barn.

– Det kan være perifere familiemedlemmer som kjøper barn fra slektninger i utlandet og får dem hit og setter dem til slavearbeid. Det kan være organiserte kriminelle som bruker dem som et ledd i organisert kriminalitet, eller det kan være en vanlig nordmann som misbruker disse barna, sier Lindboe.