Hopp til innhold

18-åring tente på hos innvandrere

En 18 år gammel gutt har innrømmet å ha tent på fire hus i Halden.

Hus tilgriset i Halden.
Foto: NRK

Et sterkt hat mot alle innvandrergrupper skal være motivet for handlingene.

- Han sier han har tent på husene fordi han ikke vil ha utlendinger i Halden, sier kriminalsjef i Halden, Ole Hermansen.

- Ting hjemme hos han viser at han er svært opptatt av 2.verdenskrig og nazismen, sier kriminalsjefen.

Tente på tre hus

18-åringen ble pågrepet fredag, og han valgte å legge kortene på bordet i løpet av helgen.

Gutten har innrømmet å ha stått bak tre branner på Grimsrødhøgda i Halden. Et hus brant ned 15-juli i juli i fjor, to andre ble påtent i juli i år.

- I tillegg har han innrømmet å ha skåret opp bildekk og tagget nazisymboler på hus til innvandrere i byen, sier kriminalsjef i Halden, Ole Hermansen.

Innrømmet en brann til

18-åringen ble framstilt for varetektsfengsling mandag formiddag. I fengslingsmøtet fortalte han om enda en brann.

- Han fortalte på eget initiativ at det var han som tømte en kanne med bensin i gangen på en bygård i Halden 2.august, og tente på, opplyser politiet.

Bygården han tente på denne gangen, er bebodd av somaliere.To av dem ble lettere skadd etter at de måtte hoppe fra den brennende bygården. Totalt måtte elleve personer evakueres.

Totalt måtte elleve personer evakueres. Politiet pågrep kort tid etter en mann i 30-årene, mistenkt for å ha stått bak brannen.

Mannen er av utenlandsk opprinnelse, og politiet trodde det var snakk om et internt oppgjør i miljøet.

Ingen personer har blitt fysisk skadet i de andre brannene 18-åringen sier han står bak,  men det var folk i husene han tente på, og sakene kunne lett fått et langt mer tragisk utfall. 

Angrepene har også ført til stor frykt i innvandrermiljøene i byen.

Les også: Haldenhus tilgriset av nazi-tagging

 

Bygård i Halden
Foto: MMS-foto: Ole Martin Nilsson / NRK

 

Satt i varetekt i helgen

Politiet er helt sikre på at 18-åringen ikke stod bak brannen i Dyrendalsveien i Halden natt til lørdag, men politiets mordbranngruppe etterforsker også denne brannen, hvor en 19-åring fortsatt er savnet.

. - Vi har valgt å sette ned en gruppe for å se på alle brannene, men 18-åringen satt i vår varetekt da brannen i Dyredalsveien startet lørdag, sier Hermansen.

Politiet har lenge etterforsket sakene 18-åringen nå har innrømmet. De ble kjent med gutten etter å ha spanet i Grimsrødhøgda.

Spaningen ble satt i gang fordi politiet mistenkte rasistiske grupper å stå bak brannene og skadeverket i området.

- Vi har hatt en fryktelig travel og hektisk vår og sommer, og disse brannene har gjort oss svært bekymret for at vi hadde en brannstifter som gikk løs i byen i tillegg. Det er veldig betryggende at vi nå har pågrepet 18-åringen som i hvertfall er ansvarlig for fire av disse brannene.

18-åringen har samtykket til fengsling.