Hopp til innhold

Dette betyr statsbudsjettet for Østfold

Samferdsel er vinneren i forslaget til statsbudsjettet Østfold i 2013.

Vei og tog i Østfold

Vei og tog blir tildelt store summer i forslaget til statsbudsjett for 2013.

Foto: Statens vegvesen/Rainer Prang/NRK

Dobbeltspor på jernbanen forbi Moss og mot Rygge og fullføring av E18 gjennom Østfold er to av postene som blir tildelt store summer på forslaget til statsbudsjettet 2013.

Forslaget ble lagt frem klokken 10.00 mandag morgen.

Les også:

– Sluttpunktet for utbygging av E18

E18 får drøyt 768 millioner kroner over statsbudsjettet i dag. Statlige midler står for 543 millioner, mens resten skal komme som bompenger.

Dermed fullføres strekningen Melleby-Momarken, og det blir oppstart på parsellen fra Knapstad til fylkesgrensa Akershus. Dette er en viktig milepæl for veiopprustningen i Østfold, sier fylkesvaraordfører Per Inge Bjerknes.

– Jeg mener at dette peker mot sluttpunktet for utbygging av E18 gjennom Østfold, sier han til NRK.no.

Gleder seg over jernbaneløsning

Tidligere har det også kommet lekkasjer på at utbyggingen av dobbeltspor på jernbanen forbi Moss og mot Rygge blir en realitet.

Stortingspolitiker Irene Johansen fra Arbeiderpartiet sier det som har kommet frem i lekkasjer er kjempebra.

– Det som er satt av er 250 millioner i første planperiode, altså til og med 2013. Skal man få starte opp med planleggingen av tunnelen så må det komme nok over statsbudsjettet til å etablere prosjektorganisasjonen, sa hun til NRK.no da lekkasjene ble kjent forrige uke.

Andre viktige samferdselsposter på forslaget til statsbudsjett er:

  • 109 mill kr til nytt signalsystem på Østfoldbanens østre linje. Dette med sikte på å etablere en erfaringsstrekning for nytt signal-, sikrings og fjernstyringssystem på det norske jernbanenettet
  • Ny grunnrute for togtrafikken på Østlandet og innsetting av nytt togmateriell fører til at enkelte mindre stasjoner må legges ned. I Østfold gjelder dette Askim Næringspark og Langnes i Askim kommune, på Østfoldbanen, Østre linje.
  • Utbedring av Moumbekken bru og Lillerud bru på rv 111.
  • Belønningsordningen for økt kollektivandel og mindre bilbruk styrkes, og Nedre Glomma blir omtalt, men denne konkrete søknaden er ikke behandlet ennå.

– Må bruke mer på barnevern

Kristine Hval Blekken, fylkessekretær i Fellesorganisasjonen i Østfold

Kristine Hval Blekken mener forslaget gjør at kommunene må bruke enda mer penger

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Hver kommune får i gjennomsnitt under én ny stilling i barnevernet av staten.

Det betyr at kommunene må bruke enda mer penger, mener hovedtillitsvalgt Kristine Hval Blekken.

– Det gjør jo at det statlige barnevernet kommer til å stå igjen med svære utfordringer i 2013. Og de utfordringene blir antakelig ikke løst i dette statsbudsjettet, sier hun.

Helikopterberedskap på Rygge

I sin trontale 2. oktober sa Kong Harald at Forsvarets evne til å bistå politiet i beredskapssituasjoner skal styrkes.

Det innebærer at regjeringen foreslår å utvide og gjøre helikopterberedskapen på Rygge permanent gjennom en økt bevilgning på 8 millioner kroner.

– Fra januar neste år skal den militære helikopterberedskapen på Rygge kunne yte håndhevelsesbistand til politiet. Arbeidet med å sikre objekter som kan være spesielt utsatt for angrep skal styrkes, sa Kongen.

Virksomheten ved Rygge flystasjon videreføres i 2013, men flystasjonen er besluttet lagt ned innen utgangen av 2014. Flystasjonen vil være midlertidig base for generalinspektøren for Luftforsvaret (GIL) med tilhørende staber.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rygge Flystasjon
Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Viderefører vedlikehold av festninger

Som et ledd i regjeringens satsing på utbedring og vedlikehold av nasjonale festningsverk videreføres prosjektet for sikring av Fredriksten og Fredrikstad festninger i 2013.

Totalt bevilges 63 millioner kroner til vedlikehold av de nasjonale festningene – hvorav 9,9 millioner går til Fredriksten festning i Halden.

De vedlikeholdsprosjektene som skal igangsettes i 2013 knytter seg til brannsikring av historiske bygninger i Indre festning, samt større vedlikehold av Kaserna.

– Forsvarsbygg er byggherre for alle disse vedlikeholdsprosjektene, og vi er veldig glade for at dette gjennomføres sier Morten Kjølbo, festningsforvalter ved Fredriksten festning.

Ved utgangen av 2013 vil Fredriksten festning være rehabilitert for totalt 59,5 millioner kroner over en femårs periode.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oppussingsarbeider Fredriksten festning

Satsingen på utbedring og sikring av Fredriksten festning videreføres.

Foto: Rainer Prang / NRK

Andre utdrag fra budsjettet

  • Regjeringen foreslår å øke statstilskuddet til Østfold Teater med 0,7 millioner kroner til 7,4 millioner kroner.
  • Regjeringen foreslår å øke driftstilskuddet til Østfoldmuseene med 1,8 millioner kroner, blant annet til innflytting i nytt fellesmagasin. Tilskuddet i 2013 er foreslått til 24,7 millioner kroner.
  • Regjeringen foreslår å bevilge et investeringstilskudd på 3 millioner kroner til Østfoldmuseene.
  • Regjeringen foreslår å øke vitensenterprogrammet med 8,8 millioner kroner. Det betyr minst én million ekstra i driftsstøtte til INSPIRIA science senter i Sarpsborg for 2013.
  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Viken filmsenter med 1,2 millioner kroner.
  • Regjeringen foreslår å bevilge 6 millioner kroner til vedlikehold av kanalanlegg som kulturminner i vassdrag. Haldenkanalen er ett av kulturminnene som mottar støtte også i 2013.
  • Regjeringen foreslår et tilskudd til utjevning av overføringstariffer på 120 millioner kroner. Utjevningsordningen gjør at nettselskapene reduserer nettleien i de områder av landet med høyest nettkostnader. Foreløpige beregninger viser at distribusjonsnett i Østfold vil omfattes av ordningen i 2013.
  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til tiltak i utvalgte vannområder med særskilte miljøutfordringer med 2 millioner kroner til totalt 8 millioner kroner. Halden- og Morsavassdraget er blant de prioriterte områdene. Dette er en oppfølging av vannforvaltningsplanene.