Hopp til innhold

Prøvde å selge kvikksølv på finn.no

For to uker siden la Georg Ulvehøj fra Eidsberg ut en annonse på nettstedet finn.no der han tilbød 5 kilo flytende kvikksølv til høystbydende. SE VIDEO!

Video Kvikksølv-anmeldt

Georg Ulvehøj la ut en annonse på finn.no, der han forsøkte å selge kvikksølv til høystbydende.

Den 65 år gamle svensken kjøpte seg en eiendom i Eidsberg for sju-åtte år siden. På eiendommen var det et verksted hvor det hadde blitt liggende en plastflaske med en halv liter kvikksølv.

– Det har en verdi på 30.000 kroner, men jeg hadde ikke bruk for det. Jeg ville ikke selge det til hvem som helst, det skulle være noen som kunne bevise meg om at de hadde kunnskap om hva kvikksølv er, sier Ulvehøj som har undervist i kjemi i 20 år.

Halvliteren med stoffet, som veier drøyt fem kilo, ble lagt ut for salg på nettstedet finn.no for to uker siden.

I Norge er det ulovlig å produsere, importere, eksportere, omsette og bruke stoff eller stoffblandinger som inneholder kvikksølv eller kvikksølvforbindelser.

Annonsen ble derfor også raskt plukket opp av Naturvernforbundet og Klima- og Forurensningsdirektoratet (Klif) som valgte å anmelde saken. Noen timer etter at annonsen ble lagt ut var den fjernet igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kvikksølv på nettet

Denne annonsen lå en stund ute på nettstedet finn.no. Annonsen er illustrert med en biljardkule flytende på toppen av et ølglass fylt med kvikksølv.

Foto: Skjermdump fra finn.no

Ville ikke gi fra seg kvikksølvet

– Jeg satt nær sagt kaffen i halsen, vi ble veldig forundret da vi så annonsen. Vi hadde kontakt med selgeren og forstod at han ikke ville gi fra seg stoffet. Vi valgte derfor å ta kontakt med politiet for å tak i dette, sier seksjonssjef i Klif, Ragnhild Orvik.

Stoffet er giftig og kan gi kroniske giftvirkninger, nyreskader, skade sentralnervesystemet og gi fosterskader.

– Dette er et stoff som damper ved romtemperatur, og fordi kvikksølvdamp er giftig, så det er viktig å oppbevare det på en forsvarlig måte. Dette var oppbevart på en uortodoks måte slik det var avbildet i annonsen, og var et risikomoment, sier Orvik.

Georg ble også oppringt av Naturvernforbundet, og ble bedt om å kvitte seg med kvikksølvet.

– Jeg er 65 år gammel, og jeg liker ikke når damer ringer og gir meg ordre. Jeg ble forbannet på den arrogante holdningen hennes. Hun sa at jeg måtte levere det inn for destruksjon, men da viste hun bare hvor liten kunnskap hun hadde, man kan ikke destruere kvikksølv, sier Ulvehøj.

Risikerer fengsel

Ragnhild Orvik

Ragnhild Orvik i Klif satt nesten kaffen i halsen da hun så annonsen på finn.

Foto: John Petter Reinertsen/Klif

Politiet i Follo tok raskt affære og møtte opp hjemme hos Ulvehøj for å beslaglegge kvikksølvet. Kona Siw var alene hjemme da politiet banket på døra.

– De ville ha tak i Georg og hadde en ransakelsesordre. Jeg må innrømme at jeg ble redd og jeg følte meg invadert, sier hun.

Politiet fikk til slutt tak i Georg mens han var på jobb, og fulgte ham hjem der de til slutt fikk overlevert kvikksølvet.

– Dette var tydeligvis et stort lovbrudd. Men istedenfor å sende tre menn hit med ransakingsordre, så kunne de bare ha ringt meg, da hadde alt løst seg med en gang.

Ragnhild Orvik sier til NRK.no at det nå er politiet i Follo som er i besittelse av stoffet, og at de nå jobber med å kvitte seg med det.

– Kvikksølvet er et grunnstoff, så det er ikke mulig å destruere det. Stoffet vil bli levert inn til et godkjent mottak, som har tillatelse til å deponere kvikksølv.

Kommer ikke til å betale noen bot

Ellen Brekke

Ellen Brekke i Follo-politiet.

Foto: Anders Winlund/NRK

Hos politiet i Follo ser de alvorlig på saken, og ønsker nå å snakke med Ulvehøj for at han skal forklare seg nærmere om saken.

– Det er veldig sjeldent vi kommer bort i slike saker, sier politibetjent Ellen Brekke ved Øko- og miljøteamet.

– Vi har planer om avhør av mistenkte. Forurensningsloven sier at man kan få bøter eller fengselsstraff inntil tre måneder, og så har vi noe som heter generalklausulen mot miljøkriminalitet, og da risikerer man opp til 10 år i fengsel.

Ulvehøj er imidlertid overbevist om at han ikke har gjort noe galt, og sier at han ikke angrer på annonsen.

– Angrer nei! Hva er det jeg skulle angre på? Jeg har ikke gjort noe feil. Hvis det blir slik at jeg får bøter så kommer jeg ikke til å betale, det kan de bare glemme, sier han mens han viser frem en lyspære.

– Disse inneholder fem mg kvikksølv i damp, og den er farlig. Jeg hadde ikke damp, jeg hadde det i flytende form. Jeg har undervist i kjemi i 20 år, jeg kjenner til kvikksølv, avslutter han.

Georg Ulvehøj

Georg Ulvehøj viste frem en lyspære med kvikksølvdamp.

Foto: Anders Winlund/NRK